Cilj Vlade – prosječna plata 2.000 KM

Cilj Vlade Republike Srpske je da do 2026. godine prosječna plata u Srpskoj dostigne 2.000 KM, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković gostujući u emisiji Telering.

– Da smo dobili gasovod i dvije gasne elektrane po 600 megavata i da je obezbijeđeno finansiranje prije 15 godina, mi bismo danas imali tu platu od 1.000 evra – istakao je premijer Srpske.

Višković je rekao da je prosječna plata u aprilu ove godine premašila iznos od 1.400 KM.

On je istakao da je, bez obzira na pritiske, budžet Srpske stabilan, što pokazuje i podatak da su penzije u posljednjih nekoliko godina povećane za 70 odsto.

– To je za one koji imaju 40 godina penzijskog staža i više nego dovoljno. Ali, ne može se očekivati da neko ko ima 15 godina radnog staža, od čega osam učešća u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ima penziju od 1.000 KM – rekao je Višković.

Višković je rekao i da je krajnje vrijeme da vlasti u BiH počnu donositi samostalno odluke u interesu naroda koji predstavljaju, kako bi BiH krenula razvojnim putem.

Višković je naglasio da Republika Srpska ne koči Plan rasta, jer su u tom pogledu učinjeni dodatni napori kako bi od 113 tačaka bilo usaglašeno 110.

– Čak smo uspjeli da se dogovorimo i o preostale tri koje se odnose na Ustavni sud BiH, etničko glasanje i zajednički kol-centar. I, kada sam došao na sastanak i bio spreman da prihvatim sve tačke, uslov je bio da se usvoji budžet zajedničkih institucija – rekao je Višković i podsjetio da je Republika Srpska saglasnost na taj budžet dala još u decembru, ali da je dogovor bio da, prije usvajanja budžeta, budu raspodijeljena blokirana sredstva koja iznose oko 600 miliona KM, ali taj dogovor nije ispoštovan.

Prethodni članakĐenaro Gatuzo novi trener Hajduka
Naredni članakKurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju