Bajramski prijem mostarskog muftije

Brojne ličnosti iz vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života u Mostaru  i Hercegovini  na tradicionalnom bajramskom prijemu održanom u Kalima resortu u Podveležju u povodu najvećeg muslimanskog blagdana sinoć su izrazili svoje čestitke mostarskom muftiji Salemu Dedoviću i na taj simboličan način i svim muslimanima na području Muftijsta, saopšteno je iz Muftijstva.

Posvjedočenje vjere, na način kako to ovih dana čine muslimani širom svijeta, u kratkom obraćanju, naglasio je muftije, je posvjedočenje morala kao najvrjednijeg civilizacijskog nasljeđa.  „Bez toga bi i današnji svijet, ma koliko nam se naprednim ukazivao, bio duhovno siromašan i obezglavljen“, kazao je muftija.

Podsjetio je na temeljna načela islama o poštivanju svake individue na Zemlji, kao zasebnog Božijeg stvorenja iz čega proizilazi stroga zabrana skrnavljenja, dehumaniziranja i obespravljivanja svakog pojedinca po svakom osnovu.

„Iz vjere i ljubavi prema  Bogu rađa se i ljubav prema svemu stvorenom, a prema čovjeku posebno. Otkuda onda da su u današnjem svijetu tako brutalni ataci na dostojanstvo čovjeka, da ga se obespravljiva, da ga se progoni s njegove rodne grude, da mu se onemogućavaju građanske i vjerske slobode, da mu se onemogućava pravo na pošteno privređivanje, pravo na život, da mu se dovodi u pitanje jezik, kulturu, identitet“, rekao je dodavši da se ni jedna objavljena vjera s tim procesima ne može i ne smije legitimirati, jer bi to istodobno značilo i izdaju osnovnih principa vjere u Boga.

Ukazao je na potrebu pune posvećenosti šire društvene zajednice   mladim generacijama. „Svjesni smo gdje su nam otišle generacije mladih koji su za uzore uzeli osobe niskog morala–promotore lagodnog, parazitskog i hedonističkog života bez rada, truda, žrtve i posvećenosti. Društvo i društveni sistem moraju se uhvatiti u koštac sa tim izazovom i promovirati odlučnu borbu za moralne vrijednosti, pravdu i istinu“, kazao je muftija Dedović.

Bajramsku čestitku u ime Eparhije Zahumsko hercegovačke i primorske muftiji je pred okupljenim zvaničnicima uputio vladika Dimitrije. Osvrnuo se na potrebu izgradnje moralnog društva, međusobnog prožimanja i pomaganja.

„Ono o čemu imamo različita mišljenja i različita vjerovanja „položimo“ pred Boga kao što je to Ibrahim/Abraham/Avram na Boga oslonio i onda je dobio Blagoslov. I mi ćemo ovdje u Bosni i Hercegovini sigurno imati blagoslov ako vjerujemo da smo tu s razlogom i da na naša različitost može poslužiti kao inspiracija put da razvijamo svoj identitet a da ne ugrožavamo one pored nas, nego, šta više, da im se radujemo“,“, kazao je vladika Dimitrije.

Bajramsku čestitku muftiji i muslimanima Mostarskog muftijstva uputio je i biskup Mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski monsinjor Petar Palić.

 

 

 

 

Prethodni članakTeška nesreća kod Međugorja: Jedna osoba poginula
Naredni članakVeliki neredi u Francuskoj zbog ubistva mladića: Zapaljen tramvaj, uhapšeno 150 ljudi