Veliki neredi u Francuskoj zbog ubistva mladića: Zapaljen tramvaj, uhapšeno 150 ljudi

U noći sa srijede na četvrtak nastavilo se nasilje u Francuskoj, posebno u pariškoj regiji gdje je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji ga je odbio poslušati. Do sada je uhapšeno 150 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin osudio je “nepodnošljivo nasilje nad simbolima Republike” i dodao da su zapaljene ili napadnute gradske vijećnice, škole i policijske stanice.

Zahvalio je policiji i vatrogascima, te poručio da se svi koji nisu pozvali na smirivanje situacije trebaju sramiti.

Zapaljen parkirani tramvaj

U Klamartu, u jugozapadnom predgrađu Pariza, noćas je zapaljen parkirani tramvaj. Požar je kasnije ugašen, ali je tramvajska linija i dalje zatvorena.

Situacija u Nantereu, petnaestak kilometara udaljenom od Pariza, ponovno je postala napeta oko 23 sata navečer. Zapaljeno je desetak automobila, kontejnera i barijera postavljenih na cestu. Natpisi “Pravda za Nahela” i “Policija ubija” izvješeni su na pročelje zgrade.

Sukobi s policijom trajali su do 1 sat u naselju gdje je već bilo sukoba stanovnika i pripadnika snage reda, koji su na bacanje kamenja uzvratili suzavcem.

Zapaljen autobus, napadnuta policija

Dvadesetak općina u Seine-Saint-Denisu, departmanu na sjeveroistoku Pariza, prijavilo je požare, izvijestio je policijski izvor, dodavši da su svaki put na mjestu događaja aktivne vrlo mobilne grupe od manje do stotinjak osoba. U inače mirnim gradovima sada vlada zabrinutost.

U Esoneu, južno od Pariza, zapaljen je autobus iz kojega su putnici izišli oko 21 sat, saznaje se od policijskih izvora.

Sukobi su izbili i u jednom naselju u Toulouseu, a s tog se mjesta dizao gust crni dim. Grupa mladih ljudi je zapalila kante za smeće i automobile, a na policiju i vatrogasce su bacali predmete. Uhapšeno je 13 osoba, a situacija se tokom noći smirila.

Napetosti i u drugim regijama, policiju gađali pirotehničkim sredstvima

Sinoć je u Neuilly-sur-Marne, 13 kilometara od Pariza, zapaljeno svih sedam policijskih automobila koji su se nalazili u stanici, a vatra se proširila i na susjednu zgradu u kojoj su smještene prostorije komunalnog redarstva i gradske stambene službe. Vatrogascima je trebalo sat i pol da ugase požar.

Napetosti su zabilježene i u drugim regijama širom zemlje, poput Liona, gdje su pripadnike policije gađali pirotehničkim sredstvima.

Na nekim mjestima poput Saint-Etienea, Lilea i Renesa incidenti su se dogodili prilikom okupljanja u znak podrške ekološkom pokretu koji je nedavno raspustila vlada.

Prethodni članakBajramski prijem mostarskog muftije
Naredni članakNinković: Ako ne budem mogao ući u kancelariju, sazvaću sjednicu ispred Gradske uprave