Mostarski muftija na bajramskoj hutbi: Mi se ne miješamo u politiku, već brinemo o sudbini naroda i države

Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 164 džamije i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru, gdje je bajram-namaza predvodio mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

Tumačeći obrede hadža i njihova značenja, u uvodnom dijelu hutbe, muftija je ukazao na važnost svjedočenja vjere u njenoj punini, te odbacivnja koncepata ružnog ponašanja koja degradiraju dostojanstvo čovjeka.

Na tim premisama muftija se osvrnuo i na neka od aktuelnih društvenih procesa koji se odvijaju u Mostaru i Hercegovini. Odbacio je prigovore onih koje Islamsku zajednicu (IZ) u BiH i u Mostaru optužuju da se svojim glasnim stavovima miješa u dnevnu politiku. „Mi se ustvari brinemo za budućnost i sudbinu i naše države, naroda i vjere na ovim prostorima.  Naša časna uloga i zvanje koje nosimo obavezuje nas da na tom putu ne posustanemo“, naglasio je muftija.

Naglasivši da se Islamska zajednica ne rukovodi dnevno-dunjalučkim prolaznim interesima i nadilazi svaku stranačku politiku, muftija je podsjetio da se IZ-e u problematiku oko Lakišića vakufa i Centralne zone grada Mostara nije uključila samo u ovom trenutku, već da je o tome jasno i glasno govorila godinama.  „Nije naš problem što to nisu čuli, odnosno nisu htjeli da čuju oni koji bi da naše istrajavanje po tom pitanju dovedu u neki politički kontekst“, kazao je muftija.

Kao odgovor na sve izazove savremenog načina života preporučio je punu posvećenost novim generacijama koje su izložene raznim manipulacijama ideoloških obrazaca. „Ti obrasci  njihovu pažnju usmjeravaju samo na njih same, da samo na sebe misle, ne vide i ne osjećaju za druge, na vlastito tjelesno uživanje koje ne prati nikakva odgovornost prema životu. Lijek je u tome da promovišemo brak i stupanje u bračnu zajednicu, rađanje djece i podizanje potomstva u legitimnom braku“, kazao je muftija podsjetivši na propise islama po ovim pitanjima.

Krtitčki se osvrnuo i na subkulturalnu pojavu masovne preokupacije virtuelnim svijetom na uštrb realnog života. „Trebamo biti svjesni da vrijeme koje uzalud potrošimo u virtualnom svijetu i ispraznim parlaonicama itekako ostavlja traga na naše promišljanje, mentalni sklop, otuđuje nas od stvarnosti, od života. Vrijeme je dragocjenost, a svaki izgubljeni trenutak, sat ili dan ne može se vratiti niti nadoknaditi“, naglasio je muftija.

U završnim porukama bajramske hutbe muftija je podsjetio na činjenicu da je sloboda blagodat koju treba cijeniti i u nju stalno ulagati. „Događaji iz naše skorije prošlosti kada smo izvojevali pravo na našu slobodu u svim segmentima života obavezuju nas da preispitamo jesmo li danas dosljedni u čuvanju tih dostignutih nivoa slobode? Držimo li do vlastitoga dostojanstva, trudimo li se da mišlju, riječju i djelom pripadamo svojoj zajednici, da budemo sretni što smo dio kulture i naroda koji misli i odlučuje o svojoj sudbini, i da smo ponosni na svoje ime, jezik, vjeru i domovinu“, naglasio je.

Na kraju hutbe se zahvalio svim džematlijama i građanima Mostara za njihovu javnu podršku legitimnim zahtjevima Islamske zajednice da se na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića vakufa izgradi dostojno zdanje koje bi  zajednicu okupilo da može u svoj svojoj brojnosti i masovnosti okupljati se bajram-namazima i drugim važnim velikim svečanostima.

 

Prethodni članakDjeca iz Zvečana posjetila Mostar, dočekala ih djeca iz ”Prosvjetine škole”
Naredni članakCvijanović: BiH je zarobljeništvo iz kojeg treba izaći