ANALIZARATI DA LI NOVI ZAKONI DONOSE VIŠE ŠTETE ILI KORISTI

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da je za srijedu, 16. mart, sazvao sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i da je zatražio analizu u vezi sa ukidanjem akciza na gorivo i prijedlogom izmjena zakona o PDV-u da bi znali da li to donosi više štete ili koristi.

“Ako ukidate akcize na gorivo – šta to formalno znači, da li će naši građani na pumpama imati jeftinije gorivo ili će biti nešto drugo? Da li će nam budžeti biti skraćeni za 300 ili ne znam koliko miliona KM i šta to onda znači za sve one resore unutar budžeta? Ista situacija je i sa PDV-om. Uprava za indirektno oporezivanje je rekla da je potrebno pola godine da nešto zaživi. Šta nam znače podijeljene stope PDV-a, da li time narušavamo sistem ili činimo nešto dobro?”, rekao je Čović.

Čović je rekao da je analizu zatražio od Savjeta ministara, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i ministarstava finansija Republike Srpske i FBiH, te da je za usvajanje ovih zakona u Domu naroda potrebna ozbiljna analitika.

Čović, koji će sutra prisustvovati sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Briselu, rekao je da vrata EU niko neće otvoriti ako BiH to ne zasluži, kao i da će poslati jasnu poruku o evropskoj budućnosti BiH.

On je naveo da je za evropski put BiH potrebno riješiti pitanje Izbornog zakona i smatra da zbog toga visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, između ostalog, dolazi u Sarajevo ove sedmice.

“Borelj dolazi da sa predstavnicima tri naroda u BiH otkloni političke nesporazume koji ne smiju dalje otežavati funkcionisanje BiH, a sve zbog izazova u Evropi”, naveo je Čović.

On je rekao da je, putem aplikacije “zum”, imao sastanak sa direktorom za Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom, te da uskoro očekuje nastavak razgovora o izmjeni Izbornog zakona BiH u koji će biti uključeni i predstavnici međunarodne zajednice.

Prethodni članakKORONA NESTAJE: Preko vikenda u Mostaru samo šest zaraženih
Naredni članakNULTA STOPA PDV-a NA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE