NULTA STOPA PDV-a NA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE

BANjALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da bi Narodna skupština Republike Srpske narednih dana trebalo da utvrdi okvir kojim bi obavezala delegaciju Srpske u Domu naroda BiH da pokrene inicijativu za uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, koja bi važila tri mjeseca.

Dodik je rekao da bi stopa PDV-a na luksuznu robu bila povećana na 22 odsto, dok bi za ostalu ostala na dosadašnjih 17 odsto, te da bi u skladu sa situacijom na tržištu ova mjera bila produžena ili inovirana.

“Zato će u narednim danima biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i Srpskoj biti vraćeno pravo odlučivanja o svojim prihodima, a ne na ovaj način kako je to uradila opozicija – donositi mjere koje idu tako da se ugrozi stabilnost i status Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je ponovio da je Republika Srpska ta koja treba da odlučuje o svojim prihodima, zbog čega je važno da delegaciji u Domu naroda BiH da nalog kako će glasati.

“Od ključne važnosti je potreba da Republika Srpska ovlada svojim suverenim pravima, kao što je da odlučuje o svojim prihodima i to je dejtonska kategorija. Nije to nadležnost Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkog doma kako su to učinili opozicija i muslimani – /Mirko/ Šarović, /Branislav/ Borenović, /Nenad/ Nešić, koji su potrčali da samo Republici Srpskoj naprave određeni problem isključivo vezano za to da se pobjegne od njenih nadležnosti”, istakao je Dodik.

On je zaključio da Predstavnički dom nije imao pravo bez odluka entiteta, bez Narodne skupštine Srpske, da ulazi u “osjetljivu zonu intervencija o poreskoj i fiskalnoj sferi”.

Srna

Prethodni članakANALIZARATI DA LI NOVI ZAKONI DONOSE VIŠE ŠTETE ILI KORISTI
Naredni članakISTORIJSKI REZULTAT ELEKTROPRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE: U 2021. DOBIT 80 MILIONA KM