”ALEKSA ŠANTIĆ I MOSTARSKI KNjIŽEVNI KRUG” U PONEDELjAK U BANjA LUCI

Izložba pod nazivom ”Aleksa Šantić i mostarski književni krug” biće otvorena u ponedeljak, 27. maja u 20 časova u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

Izložbu organizuju Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, a izložba se simbolično otvara na dan rođenja velikog pjesnika Alekse Šantića i u godini kada se obilježava 100. godišnjica od njegove smrti .

Začetak mostarskog književnog kruga najneposrednije nalazimo u radu Srpskog pjevačkog društva „Gusle“ u Mostaru, ali na širem kulturnom i književnom planu njegov nastanak i ugled treba sagledavati u kontekstu razvoja srpske književne tradicije u Bosni i Hercegovini, koja krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka doživljava snažan uspon.

Neposredno ili posredno brojne su ličnosti svojim radom bile vezane za mostarski književni i kulturni krug. Osim Alekse Šantića, Jovana Dučića, Svetozara Ćorovića, Atanasija Šole, Jovana Protića, Rista Kisića, braće Radović i Rista Radulovića, treba svakako još pomenuti Dušana Vasiljevića, Milana Ćukovića, Vicka Tripkovića, Milana Radulovića, Rista Boškovića i Stevana Žakulu. U tom krugu bili su i rano prekraćeni daroviti pjesnici Jeftan i Jakov Šantić, Aleksina znatno mlađa braća, kao i Osman Đikić, miljenik mostarske književne čaršije i cjelokupne srpske književnosti toga vremena. Iz tog kruga iznikao je i Vladimir Ćorović, deset godina mlađi Svetozarev brat, potonji znameniti istoričar i književni kritičar, kao i pisci Jovan Palavestra, Hamza Humo i Jovan Radulović.

 

 

Prethodni članakAmbasada SAD: “Razdruživanje” znači kraj Republike Srpske
Naredni članakPoljanski: Nakon rezolucije o Srebrenici uslijediće inicijative koje se neće svidjeti Zapadu