Poljanski: Nakon rezolucije o Srebrenici uslijediće inicijative koje se neće svidjeti Zapadu

Rezolucija Generalne skupštine UN o Srebrenici je neuvjerljiva, a rezultat glasanja o njoj je potpuni neuspjeh i sada postoje svi razlozi da se očekuju dodatne slične inicijative od kojih se mnoge, očigledno, neće svidjeti Zapadu, istakao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

– Veoma loš rezultat za one koje su kroz Generalnu skupštinu gurali rezoluciju o događajima u Srebrenici prije 30 godina: 84 glasa kao rezultat brojnih mjeseci napora, uzimajući u obzir da je između 65 i 70 glasova gotovo zagarantovano za Zapad i njegove satelite. To je zaista neuspjeh – napisao je Poljanski na Telegramu.

On je naveo da rezolucije Generalne skupštine koje imaju takvu vrstu podrške, čak i ako su usvojene, djeluju vrlo neuvjerljivo, prenio je TASS.

– Јedina stvarna posljedica zlonamjernog poteza Bošnjaka i onih koji ih podržavaju je otvaranje Pandorine kutije “genocidnih” dokumenata koji skupljaju prašinu “u ormarima mnogih” – naglasio je Poljanski.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Prethodni članak”ALEKSA ŠANTIĆ I MOSTARSKI KNjIŽEVNI KRUG” U PONEDELjAK U BANjA LUCI
Naredni članakMandić: Podgorica glasanjem za rezoluciju o Srebrenici unizila sebe, a ujedinila srpski narod