ALARMANTNI PODACI UNICEF Iz Ukrajine skoro dvije trećine djece napustilo svoj dom

epa09840188 (FILE) - Ukrainian refugees depart to Poland at the railway station in Lviv, western Ukraine, 15 March 2022 (issued 21 March 2022). Since Russia invaded Ukraine one month ago on 24 February 2022, more than three million Ukrainians became refugees, around 700 civilians were killed and over 1.000 more injured, the United Nations said. EPA-EFE/MYKOLA TYS ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Skoro dvije trećine ukrajinske djece napustilo je svoj dom od početka ruskog napada na Ukrajinu, 24. februara, a Ujedinjene nacije su utvrdile da je 142 djece od tada poginulo, mada je taj broj sigurno mnogo veći, saopštio je UNICEF.

Manuel Fontejn, direktor UNICEF za programe hitne pomoći, koji se upravo vratio iz Ukrajine, rekao je da za 31 godinu svog humanitarnog rada nije vidio da tako brzo toliki broj djece bude raseljen.

– Bili su primorani da sve ostave za sobom – svoje domove, škole, a često i članove svoje porodice – rekao je Fontejn u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN napominjući da je 4,8 od ukupno 7,5 miliona ukrajinske djece raseljeno.

On je precizirao da je 2,8 miliona djece raseljeno unutar ukrajinske teritorije, a dva miliona su izbjeglice u drugim državama, prenio je AP.

Fontejn je upozorio da je skoro polovina od 3,2 miliona djece koja su u Ukrajini ugrožena nedostatkom hrane, a da je najgora situacija u opkoljenom gradu Marijupolju.

Prethodni članakRadanović: Pojedinci u BiH pokušavaju prisvojiti srpska imanja
Naredni članakNESTAO SA TRŽIŠTA Samo kod nas nema spreja koji je bio spas za ljude sklone alergijama