NESTAO SA TRŽIŠTA Samo kod nas nema spreja koji je bio spas za ljude sklone alergijama

Spreja za nos „avamis“, koji je u širokoj upotrebi za ublažavanje tegoba kod raznih alergija, u apotekama u BiH nema već mjesecima.

Poseban problem je to što za ovaj sprej ne postoji adekvatna zamjena, tako da pacijenti ne znaju šta im je činiti, posebno u ovom periodu za koji su alergije posebno karakteristične.

Njima ovaj lijek znači mnogo, jer im omogućava da normalno dišu, dok njegovo korištenje smanjuje ili potpuno uklanja kijanje, šmrcanje i suzenje očiju. Dodatno ih obeshrabruje poruka apotekara da uopšte ne znaju da li će i kada „avamis“ opet biti dostupan.

FOTO: SRPSKAINFO

Milomir. V. iz Banjaluke kaže da su njegovi problem s alergijom, godinama, dolaskom proljeća i krajem ljeta, postajali nepodnošljivi.

– Nema šta nisam koristio – od injekcija, tableta, raznih sprejeva, kapi, homeopatije, i ništa mi nije pretjerano pomagalo. Kad sam počeo da koristim “avamis” situacija se znatno popravila. Međutim, sad ovog spreja uopšte nema kod nas, tako da živ ne znam šta ću, jer za njega ne postoji zamjena – kaže sagovornik Srpskainfo.

Njegova sugrađanka Valerija S. ističe da ju je uhvatila panika kad je vidjela da u apotekama nema ovog spreja i da ga, po svemu sudeći, dugo neće biti.

– Godinama sam alergična na ambroziju, a sada mi se pojavila i proljetna alergija. Odmah sam kontaktirala prijatelje u Srbiji i Hrvatskoj. Ispostavilo se da su oni snabdjeveni, a da “avamisa” nema samo kod nas. Dok ga je bilo, u našim apotekama je koštao 20 KM. U Hrvatskoj košta 28,5, a u Srbiji 12,8 KM, po pakovanju koje traje mjesec dana. Apotekari ne znaju zašto ga nema kod nas, ni da li će više, uopšte, dolaziti – ističe ova Banjalučanka.

U apotekama koje smo kontaktirali potvrdili su da već više od dva mjeseca nemaju ovog spreja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Za njega ne postoji zamjena, u smislu lijeka istog sastava drugog proizvođača, tako da pacijenti sa svojim ljekarom treba da se konsultuju o promjeni terapije. Jednostavno, nema ga za naručiti. Zašto, ni mi ne znamo. Možda je riječ o nekim dozvolama, odnosno uslovima koje treba ispuniti da bi se nabavio – poručuju iz apoteka.

Zašto „avamyisa“ nema u našim apotekama, te da li će i kada opet biti dostupan pacijentima, pokušali smo da saznamo u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Na pitanja koja smo poslali prije 20 dana još nismo dobili nikakav odgovor.

Prethodni članakALARMANTNI PODACI UNICEF Iz Ukrajine skoro dvije trećine djece napustilo svoj dom
Naredni članakTEŠKA NESREĆA U Brčkom jedna osoba poginula, sedam povrijeđeno (FOTO)