Zurof: Generalna skupština UN nije kvalifikovana da se izjašnjava o genocidu

Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof upozorio je da bi eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bilo politička odluka koja se ne bi zasnivala na činjenicama i da bi takav dokument veoma brzo mogao da proizvede niz novih odluka kojim bi bio obesmišljen i sam termin genocid.

– Riječ je o veoma lošoj odluci koja bi vodila u čitav niz drugih, sličnih. I to je veoma loše. Verujte mi, ukoliko ova rezolucija prođe, u pitanju su sedmice ili meseci u kojim će i druge države učiniti isto. Na ovaj način se nepotrebno stvaraju nove krize za opisivanje događaja koji nisu genocid – izjavio je Zurof.

Zurof je istakao da je genocid jasno definisan i da je apsurdno tvrditi da se u Srebrenici jula 1995. godine dogodio genocid.

Upitan kakav ishod očekuje od predstojeće debate u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, Zurof kaže da bi eventulano usvajanje spornog dokumenta bila politička, a ne odluka bazirana na istorijskim činjenicama.

– Ne mislim da je Generalna skupština UN kvalifikovana da donese rezoluciju o istorijskim pitanjima. Generalna skupština nije skup istoričara, to je skup političara koji predstavljaju zemlje i njihove političke interese. I zato je u i stvari, svaka rezolucija koju oni donesu u suštini apsolutno besmislena – naglasio je Zurof.

Upitan da li bi ova rezolucija mogla da doprinese eventualnom ukidanju Republike Srpske, Zurof je ukazao da je ključni problem to što je dokument i način na

koji predložen u potpunosti suprotan Dejtonskom sporazumu.

– Republika Srpska je legalni entitet u BiH, a činjenica je da je muslimani i Hrvati iz Federacije BiH baš i ne vole. Dejtonski sporazum je doneo relativan mir u regionu zbog čega je veoma bitno da ga se svi pridržavaju. Predložena rezolucija o Srebrenici je u potpunosti u suprotnosti sa tim sporazumom zato što je nisu dogovorile sve tri strane. To je samo po sebi kršenje Dejtonskog sporazuma koji može da proizvede ozbiljne problem – upozorio je Zurof.

On je za “Kosovo onlajn” naveo da je i problem što rezolucija o Srebrenici nije bazirana na ozbiljnim analizima onih koji su kvalifikovani da to urade.

– Ovo je pitanje za istoričare, a ne za političare – naglasio je Zurof.

Prethodni članakCvijanović: Nema kolektivne odgovornosti, rezolucija bez konsenzusa
Naredni članakDodik: Povezanost članova CIK-a sa mafijom skandal epskih razmjera