Zombi pčele stigle do Kanade

Pčele kod kojih se zbog jednog parazita javlja “ponašanje slično zombijima” dosad su primjećene samo u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su nedavno pronađeni primjerci i u Kanadi.

Sara Volbank, koja se u kanadskom Nanaimu bavi pčelarstvom već godinama, primjetila je da se pčele iz jedne od njenih košnica ponašaju veoma čudno – noću bi izlazile i zalijetale se u svjetlo na njenom tremu.

Nešto kasnije, one bi pale na tlo, kratko se grčile i tamo bi umirale.

U pitanju je karakteristično ponašanje za insekte koje napada parazitska mušica Apocephalis borealis, koja polaže jajašca u domaćina. Kasnije, kada se razviju larve, one izjedaju domaćina i tako dolazi do promjena u ponašanju.

Doktor Džon Hafernik, profesor biologije na Univerzitetu u San Francisku i autor projekta Zombee Watch koji prati ovog parazita, kaže da se A. borealis može naći širom SAD, ali da je u početku kao domaćine za jajašca ta vrsta birala uglavnom bumbare ili ose.

Tek u posljednjoj deceniji primijećeno je da su sve češće žrtve medonosne pčele, a ovo je prvi takav slučaj u Kanadi.

Ovo nije jedinstven primjer u prirodi, a poznata je i vrsta “zombi gljive”Ophiocordyceps unilateralis koja napada periferni nervni sistem mrava i navodi ih na “samoubistvo”.

Zaraženi mravi napuštaju mravinjake u potrazi za vlažnim i toplim mjestom, gdje se penju na drveće i kače da vise sa listova. Tamo ostaju nekoliko dana dok ne umru, a zatim, kada gljiva dostigne reproduktivnu fazu, iz ijela mrava izbijaju spore.

Ova vrsta je poslužila kao inspiracija za bestseler Majka R. Kerija “Djevojčica sa svim poklonima”, po kome se sada snima i film.

Prethodni članakRaduljica: Australija igra mušku košarku
Naredni članakManji rizik od Alchajmera uz vježbu i zdravu ishranu