Manji rizik od Alchajmera uz vježbu i zdravu ishranu

Nova studija sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu pokazala je da bi zdrava ishrana, regularna fizička aktivnost i normalan indeks tjelesne mase mogli da smanje pojavu izgradnje proteina povezanih s početkom Alchajmerove bolesti.

Istraživači ovog univerziteta pratili su 44 osobe od 40 do 84 godine, koje su imale male promjene u sistemu pamćenja, ali koje nisu pokazivale znakove demencije. Pomoću mašina za skeniranje mozga istraživači su uporedili izgradnju abnormalnih proteina, a pratili su i faktore poput indeksa tjelesne mase učesnika, njihove fizičke aktivnosti, ishrane i drugih segmenata koji odražavaju životni stil ovih osoba.

Došli su do zaključka da životni stil ima uticaj na razvoj Alchajmerove bolesti, što je potvrda i prošlih istraživanja. Međutim, dok su ranija istraživanja povezala zdrav životni stil sa kasnijim razvojem Alchajmera, ovo istraživanje je prvo koje je demonstriralo kako faktori životnog stila direktno utiču na abnormalne proteine.

Stara životna dob je najveći faktor rizika za Alchajmerovu bolest, koji se ne može modifikovati. Kako ovo istraživanje pokazuje, postoje i faktori koje ljudi mogu kontrolisati kada se radi o razvoju ove bolesti, a zdrav životni stil trebalo bi da pomogne u njenom kasnijem i sporijem razvoju.

Prethodni članakZombi pčele stigle do Kanade
Naredni članakMelburn najugodniji grad za život u svijetu