Zločin koji je potresao region obavijen misterijom: 3 nelogičnosti Vanjine otmice i brutalnog ubistva (foto, video)

Dan nakon što su pronađena tijela djevojčice Vanje Đorčevski (14) i frizera iz Velesa, Pančea Ž. (74), dvije osobe koja naizgled nemaju nikakvu povezanost, cijeli region su digle na noge.

Mnoge je potresla vijest o ove dvije tragedije, ali vijesti koje su juče odjeknule Balkanom otvorile se i brojna pitanja.

Nestanak Vanje prijavljen je 27. novembra, a makedonski MUP naveo je da je kidnapovana ispred svoje kuće na putu do škole oko osam časova, kao i da je ubijena iz pištolja dva i po sata nakon otmice. Sa druge strane, Panče se vodio kao nestao od 22. novembra, ali je porodica prijavila 24. novembra njegov nestanak, kao i nestanak njegovog automobila marke “citroen”, koji je korišćen za otmicu obje žrtve, a koji je potom pronađen zapaljen u ataru nadomak Skoplja. Njihova tijela pronađena su nedaleko jedno od drugog u okolini Skoplja, a kako tvrde iz MUP, motiv ubistva je koristoljublje.

 

Međutim, u ovom slučaju ističu se tri nelogičnosti:

1.Vanja i frizer Panče se nisu poznavali

Kako je Blic pisao, oglasila se kćerka ubijenog frizera i objasnila da se Vanja Đorčevski i njen otac nikada nisu u životu sreli, kao i da ni ona, a ni bilo ko drugi u porodici nije poznavao Vanju. Javnost je iznenadila i drastična razlika u godinama ubijenih, jer penzioner i tinejdžerka prema prvim informacijama nemaju dodirnih tačaka.

– Ni moj otac ni iko od nas nisu lično poznavali djevojku. Ja sam u policijskoj stanici, još ništa ne znam, osim da je moj otac pronađen mrtav, zakopan. Prvi put od vas novinara, čujem da je motiv ubistva koristoljublje. Nisam čitala saopštenje MUP, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam šta znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu više ništa da kažem, jer ni ja nemam detalje – rekla je kćerka sinoć.

Naručilac ubistva, Lj.P. navodi se kao poznanik ubijenog Pančea, sa kojim je dovođen u vezu zbog navodnog vađenja zlata. Sa druge strane, objave po društvenim mrežama navode da je Panče živio lagodan život, zahvaljujući svom poslu.

2.Motiv otmice i ubistva

Vanja Đorčevski je kidnapovana na putu do škole, a kao mogući motiv otmice navodi se otkup od njenih roditelja, prenijela je makedonska televizija Telma.

Njen nestanak je prijavljen u 7.35, a ubijena je oko 10 časova istog dana. Postavlja se pitanje ako je motiv bila iznuda, kako niko od otmičara u tih sat i po vremena nije pozvao Vanjine roditelje i tražio novac. S druge strane, u javnosti se poteglo pitanje šta je otmičarima, ako je istina da je motiv bio novac, ukazivalo da Vanjini roditelji imaju novac, s obzirom na to da je njena majka izjavila da žive skromno i normalno.

Njena majka je istakla da njen suprug ne koristi društvene mreže, jer, kako je navela “ne žele svi da rizikuju svoj život”. Nije poznato čime se porodica Vanje bavi. Otac ubijene djevojčice sinoć je priveden na saslušanje u okviru istrage.

Policija je prije dva dana objasnila da je Vanjin nestanak prijavljen u različito vrijeme.

Njen otac Aleksandar je, prema pisanjima tamošnjih medija, 27. novembra u 11 časova prijavio da je istog dana oko 7.27 njegova maloljetna kćerka već izašla iz stana i krenula u Osnovnu školu “Johan Hanjrih”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Njegova izjava je izazvala pometnju u javnosti, jer ta nova informacija uporedila sa informacijom kada je majka Zorica prijavila Vanjin nestanak.

FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

– Majka djevojčice je prijavila njen nestanak 27. novembra, u 8.35 , kada je pozvala broj hitne pomoći. Prijavama je potom proslijeđena nadležnim institucijama. Otac je pak, zvanično prijavio nestanak tek u 11 časova, u policijskoj stanici – saopštio je MUP Sjeverne Makedonije.

U javnosti se odmah nakon što su se otkrili jezivi detalji zločina, poteglo pitanje zbog čega su roditelji nestanak kćerke prijavili u različito vrijeme, odnosno sa više od dva sata razlike. Mediji su tokom potrage pisali da je sve izgledalo kao da majka i otac nemaju dobru komunikaciju, s obzirom na dva upućena pozivima nadležnima, nezavisno jedan od drugog.

Zločini digli region na noge

Podsjetimo, tijelo četrnaestogodišnje djevojčice, Vanja Đorčevske, pronađeno je juče, a policija je saopštila da je tinejdžerka ubijena. U njeno ubistvo umiješano je pet osoba.

U blizini Vanjinog tijela pronađena je još jedna ubijena osoba, Panče (74), frizer. Isti ljudi, kako navodi makedonsko tužilaštvo, ubili su i Vanju i Pančea.

Kako navode iz MUP, motiv je lični interes, a tinejdžerka odvedena vozilom ispred svoje kuće i ubijena istog dana.

Nađen i zapaljen “citroen”

– Poslije obimnih mjera i aktivnosti koje su preuzeli policijski službenici SVR Skoplje, 3. decembra u okolini Skoplja, u blizini Velesa pronađeno tijelo maloljetne osobe V.Đ., čiji nestanak je prijavljen 27. novembra 2023. godine. Pronađeno je i tijelo osobe P.Ž, (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra. U vezi sa ova dva slučajeva osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, dok se jedno nalazi van zemlje, a drugo je u policijskoj stanici – navodi se u jučerašnjem saopštenju Državnog tužilaštva i dodaje:

– Prethodno je, u vezi sa krivičnim djelima, pronađeno izgorjelo vozilo marke “citroen”, a nakon vještačenja obezbeđeni su materijalni dokazi o umešanosti lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podnijeta odgovarajuća krivična prijava u koordinaciji sa javnim tužiocem. Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva počinile iste osobe, čiji je motiv koristoljublje. Takođe, iz sprovedenih operativnih mjera, utvrđeno je da je maloljetna V.Đ. vozilom odvedena sa ulaza u rezidenciju, a iz datih podataka sa saslušanja je utvrđeno da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10 časova.

Prilikom hapšenja pred kamerama Velibor M, jedan od osumnjičenih, na pitanje da li je inscenirao ubistvo, rekao je da nije. Međutim, kako navodi portal Skopje1, on je u policiji priznao krivicu.

Prethodni članakUskoro avio-linija Mostar-Beograd
Naredni članakDodik danas u Briselu