Zeljkovića i ostale terete da su duplim fakturama pravdali i pumpali cijene maski

Sumnja se da su duplim fakturama prikrivane ogromne razlike u nabavnoj i fakturisanoj cijeni medicinskih maski koje su isporučivane Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, potvrdili su izvori govoreći o slučaju hapšenja direktora Instituta Branislava Zeljkovića, vlasnika turističke agencije “Travel 4 fun” Saše Markovića, direktora firme “Promeding” Dragana Dubravaca i direktora “Procontrola” Slavka Bojića.

Kako se sumnja, zaštitne maske, čija je nabavna cijena 0,36, Institutu su fakturisane po cijeni od 6,90 KM.

Izvori iz istrage potvrdili su da je ovaj slučaj pod lupom policije još od juna prošle godine, kada je MUP Srpske, Uprava za organizovani i teški kriminalitet, počela prikupljati dokumentaciju iz Instituta.

Svemu je prethodilo potpisivanje konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski. Ugovor o formiranju kozorcijuma, navedeno je, potpisali su Bojić i Dubravac, iako svjesni da “Procontrol” nije registrovan za promet ove opreme.

“Sumnja se da im je cilj bio da nastupe kao grupa ponuđača, te pribave korist nekvalifikovanom “Procontrolu'”, ističu izvori bliski istrazi, koji dodaju da je Zeljković osumnjičen da je “Procontrolu” pribavio korist, a na štetu budžeta Srpske.

Dodaju da se sumnja da je “Procontrol” 24. marta prošle godine, prije pokretanja postupka javne nabavke, Institutu dostavio ponudu za nabavku 50.000 medicinskih respiratornih maski KN95, ukupne vrijednosti 345.000 KM bez PDV-a.

“Zeljković se sumnjiči da je u ime Instituta  sproveo postupak javne nabavke pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, za nabavku 50.000 medicinskih respiratornih maski FFP2, procijenjene vrijednosti nabavke 345.000 KM bez PDV-a, utvrđujući količinu robe i vrijednost nabavke na osnovu ponude ‘Procontrola’ od 24. marta 2020. godine”, ističu izvori.

Terete Zeljkovića i da je 25. marta iste godine “Procontrolu” poslao poziv na učestvovanje u javnoj nabavci, iako ta firma nije kvalifikovana za učešće, te da je uz poziv dostavio i tendersku dokumentaciju prije objave obavještenja o javnoj nabavci, a koju je objavio dva dana kasnije, odnosno 27. marta.

“Sumnja se da je ‘Procontrol’, u skladu sa prethodnim dogovorom da se višestruko uvećaju cijene maski od uvoznih, na način da se dva puta fakturišu kako bi se prikrila njihova stvarna vrijednost, sve u namjeri da Institut prihvati ponudu, 27. marta 2020. dostavio ponudu ‘Medicinske respiratnorne maske KN95, kao grupa ponuđača: ‘Procontrol’ Banjaluka i ‘Promeding’ Laktaši”, ističu izvori “Nezavisnih novina”.

Štaviše, kako se sumnja, u ponudi je dostavljen sertifikat za maske KN95, koji ne potvrđuje da se ne radi o medicinskoj, već o ličnoj zaštitnoj opremi.

“Potom je, sumnja se, Zeljković potpisao Ugovor za nabavku respiratornih maski sa grupom ponuđača, koju je zastupao Bojić”, ističu izvori. Ugovorom je definisana nabavka 50.0000 medicinskih respiratornih maski KN95, ukupne vrijednosti 403.650 KM sa PDV-om.

Nezavisne novine

Prethodni članakMOSTAR: Četiri osobe preminule, veliki broj zaraženih
Naredni članakBrđanin vraćen u Hag