Zelenski POTPISAO ZAKON o korišćenju oružja; Svi građani mogu da ga koriste

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji omogućava svim građanima Ukrajine da koriste oružje za vrijeme ratnog stanja, a tekst zakona objavljen je na sajtu Vrhovne Rade Ukrajine.

Tokom perioda ratnog stanja građani Ukrajine mogu učestvovati u otporu…koristeći sopstveno nagradno oružje, sportsko oružje (pištolji, revolveri, puške, puške sa glatkim cijevima), lovačku pušku, glatku ili kombinovanu municiju za iste – navodi se u zakonu.

U Zakonu se još dodaje da civili ne snose odgovornost za upotrebu vatrenog oružja protiv osoba koje čine oružani napad na Ukrajinu, ako se takvo oružje koristi osnovano i po rasporedu.

Napominje se da se upotreba vatrenog oružja pribavljenog u skladu sa ovim zakonom od strane civila obavlja na sličan način kao i upotreba oružja od strane vojnih osoba Istovremeno, civili su dužni da primljeno vatreno oružje i neiskorišćenu municiju za njih predaju nacionalnoj policiji Ukrajine najkasnije deset dana nakon prestanka ili ukidanja ratnog stanja u Ukrajini. Civili koji prekrše ovaj uslov su krivično odgovorni.

Prethodni članakBerbokova sa članovima Predsjedništva
Naredni članakOvo je epilog zasjedanja Narodne skupštine Srpske o boračkoj populaciju