Ovo je epilog zasjedanja Narodne skupštine Srpske o boračkoj populaciju

Opozicija je sazvala posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, ali su usvojeni zaključci koje je predložila vlast.

To je, u najkraćem, epilog dugo očekivane posebne sjednice parlamenta o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite.

Usvojeni zaključci klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US i NPS glase:

1. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske  da sa Radnom grupom, a preko resornog Ministarstva analizira i razmotri prijedloge svih organizacija, saveza i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata koji su izneseni na Posebnoj tematskoj sjednici Narodne skupštine i predloži rješenja koja garantuju poboljšanje statusa svih boračkih kategorija. Potrebno je iznaći mogućnost da se to poboljšanje odnosi na isključivo stvarne borce, a ne za one koji to nisu, a pod sumnjivim okolnostima su stekli te statuse.

Narodna skupština Republike Srpske predlaže da se u Radnu grupu uvrste i sva zainteresovana udruženja odbrambeno-otadžbinskog rata koja imaju 1/3 registrovanih odbora u  lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

2. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade da provede aktivnosti na utvrđivanju broja socijalno ugroženih boraca starijih od 60 godina, te da materijalno obezbijedi socijalno najugroženije borce, računajući i socijalno najugroženije borce mlađe od 60 godina za koje je već ažurirana socijalna karta.

3. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske  da obavi uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za borce starije od 65 godina koji tom uplatom mogu ispuniti uslov za ostvarivanje prava na penziju.

4. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade RS da Akcionim planom zapošljavanja u Republici Srpskoj  za 2022. godinu, obezbijedi  sredstva za samozapošljavanje demobilisanih boraca  po programu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, pod istim uslovima kao u 2021. godini.

5. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade da obezbijedi sredstva u budžetu ili da kreditnim sredstvima završi stambeno zbrinjavanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca koji ispunjavaju uslove za stambeno zbrinjavanje, a u prioritetu obezbijedi nepovratna novčana sredstva za stambeno zbrinjavanje.

6. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade RS da omogući svim borcima Vojske Republike Srpske koji su okrivljeni za ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu, ili drugim sudovima pred kojima im se sudilo za ratne zločine i proveli u zatvorima tokom istrage, čekajući na suđenje i presude, i koji su pravosnažno oslobođeni odgovornosti za ratne zločine po svim osnovama, uplatu doprinosa za penzioni staž za provedeno vrijeme u istražnom zatvoru, kako bi kompletirali svoj radni, odnosno penzioni staž.

7. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Od opozicionara, usvojeni su samo zaključci poslanika PDP, Perice Bundala, ali se oni ne tiču statusa šire boračke populacije u Srpskoj.

– Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u saradnji sa Vladom Republike Srbije pokrene postupak za isporučivanje posmrtnih ostataka narodnog heroja Milana Tepića od strane Republike Hrvatske.  Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da u saradnji sa Gradom Banjaluka pokrene postupak izrade i postavljanja Spomen obilježja – biste narodnom heroju Milanu Tepiću u Banjaluci – glase zaključci Bundala.

Srpskainfo

Prethodni članakZelenski POTPISAO ZAKON o korišćenju oružja; Svi građani mogu da ga koriste
Naredni članakVelika akcija policije u FBiH, istovremeni pretresi na 28 lokacija