Zdravstveno stanje generala Mladića veoma teško

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je veoma teško i on bi trebao da bude pušten iz zatvora na liječenje da su u Hagu poštovani međunarodno-pravni humanitarni standardi, rekao je generalov sin Darko Mladić.

On je istakao da je generalu Mladiću potreba svakodnevna kvalifikovana medicinska njega i da se sa time u neformalnim razgovorima slažu i stručnjaci u tribunalu.

– General sada ima 82 godine. Vidjećemo da li se u dogledno vijreme može postići da on bude oslobođen radi liječenja. Naravno, osim ako ne žele da svojim neradom eliminišu Ratka Mladića – rekao je generalov sin za “Rusku gazetu”.

Govoreći o nastojanjima Zapada da preko Suda BiH pokuša da zabrani predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku bavljenje politikom, Darko Mladić je rekao da je velika zasluga Dodika što je prekinuo smanjenje ustavnih ovlašćenja Srpske čime je otišao u otvorenu konfrontaciju sa politikom Zapada u BiH.

– Zato zapadnjaci žele da ga se otarase. U tom kontekstu, rukovodstvo Republike Srpske nastoji da održi mir u BiH i osigura pravo naroda da bez naloga Zapada biraju svoje predstavnike u organe vlasti – rekao je Darko Mladić.

On je podsjetio na izjave bivših visokih zapadnih predstavnika da njihovi planovi ne predviđaju tako dugoročno funkcionisanje Dejtonskog sporazuma, te dodao da su visoki predstavnici, koristeći nelegalna bonska ovlaštenja, postali oruđe za destabilizaciju BiH.

– Oni su branili isključivo geopolitičke interese Zapada, ovde su se pretvorili u kolonijalne vladare, lišavajući ljude prava ne samo na političke aktivnosti, već i na jednostavan rad, osuđujući ih na takozvanu “građansku smrt” – rekao je sin generala Mladić.

Darko Mladić je istakao da je Republika Srpska “okružena neprijateljskim NATO blokom koji pokušava bukvalno da je zadavi” i da je podrška Rusije neprocenjiva za Srpsku.

To što je ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao predsjednika Srpske Ordenom Aleksandra Nevskog, kaže Darko Mladić, veoma je značajan signal Moskve.

– Veoma cijenimo doprinos Ruske Federacije zaštiti naših interesa u UN – rekao je Darko Mladić, koji u Moskvi učestvuje na Multipolarnom forumu i drugom kongresu Međunarodnog pokreta rusofila.

On je rekao da želi da Rusija završi procese koje je započela, jer struktura budućeg pravednog svjetskog poretka, u kome se moraju poštovati interesi ne samo velikih, već i malih država, zavisi od rezultata djelovanja Moskve.

– Sada smo svjedoci da je proces širenja NATO-a stao. To se ogleda ne samo u događajima u Ukrajini, već širom svijeta – krizni fenomeni rastu u različitim regionima – rekao je Darko Mladić.

On je naveo da su na jednom od posljednjih sastanaka u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske 1996. godine date prognoze razvoja međunarodne situacije.

– Tada su naši vojni stručnjaci izrazili uverenje da će NATO 2003. godine izazvati ukrajinsku krizu – rekao je Darko Mladić.

Prethodni članakKMF Nevesinje tri kola prije kraja obezbijedio plej-of za prvaka Republike Srpske
Naredni članakFrancuzi u grotlu “Mejdana”, Srbija u Gruziji