Zbog cijena gasa Bijela kuća odobrava prodaju zabranjenog goriva

U pokušaju da spusti visoke cijene gasa, administracija Džoa Bajdena planira da se okrene energentu koji je potencijalno prljaviji od običnog goriva.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) planira da izda hitno izuzeće koje će omogućiti prodaju E15 benzina, koji je zabranjen u većem dijelu Sjedinjenih Američkih Država u toku ljetnjih mjeseci kada je veći rizik za stvaranje smoga.

E15 je vrsta benzina koja se miješa sa 15 procenata etanola, goriva koje je biljnog porjekla, odnosno biodizela. Ova odluka bi trebalo da uštedi novac Amerikancima i umanji zavisnost od stranih zaliha nafte, jer se etanol može praviti i od kukuruza, prenosi Biznis.rs.

Benzin koji se nalazi u prodaji u SAD uglavnom se miješa sa 10 odsto etanola. Zabrana vezana za upotrebu tokom ljetnjih mjeseci donijeta je 2011. godine i zasniva se na bojazni da bi veći procenat etanola u gorivu mogao da dovede do stvaranja većeg smoga, piše The Verge.

Veća količina etanola mogla bi dalje da dovede i do veće koncentracije zagađivača koji nastaju iz smoga u atmosferi. Ovi zagađivači bi mogli da reaguju sa sunčevom svjetlošću i stvore još više smoga.

Osim toga uzgajanje kukuruza za proizvodnju goriva moglo bi da dovede do većih emisija gasova staklene bašte.

EPA će raditi sa administracijama širom zemlje kako bi obezbijedila da u toku ljetnjih mjeseci upotreba ovog benzina nema značajniji uticaj na kvalitet vazduha, navodi se u dokumentaciji Bijele kuće.

Potencijalna ušteda do koje bi upotreba E15 trebalo da dovede još uvijek je predmet debate. Kako se navodi u dokumentima Bijele kuće, ova vrsta benzina bi korisnicima trebalo da u prosjeku uštedi 10 centi po galonu.

Međutim, i pored toga što je jeftiniji, etanol daje za trećinu manje energije od benzina. Samim tim, cijene na pumpama bi trebalo da budu toliko niske da nadoknade nižu efikasnost goriva koje sadrži veći procenat etanola.

U ovom trenutku E15 nije previše popularan u SAD. Prodaje se na 2.300 benzinskih pumpi u 30 saveznih država, ali to bi moglo da se promeni. U dokumentima koje je predstavila Bajdenova administracija navodi se da EPA “razmatra o dodatnim akcijama pomoću kojih bi E15 mogao da bude u upotrebi tokom čitave godine”.

Prethodni članakGradsko vijeće Mostara danas o kioscima, panoima, baštama kafića
Naredni članakMjere bezbjednosti u Srpskoj na najvišem nivou; SAЈ ispred Vlade