Završen vanredni inspekcijski nadzor u KPZ Trebinje: Došlo do značajnih bezbjednosnih propusta

U Kazneno-popravnom zavodu Trebinje je došlo do značajnih bezbjednosnih propusta u postupanju zaposlenih i odgovornih lica, što je rezultiralo bjekstvom pritvorenika iz ovog zatvora, Q.T., državljanina Narodne Republike Kine, proteklog vikenda.

Ovo je danas saopšteno iz Ministarstva pravde Republike Srpske poslije završenog vanrednog inspekcijskog nadzora u ovoj ustanovi, nakon bjekstva kineskog državljanina. Dodali su da će ministar pravde u Vladi Republike Srpske razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar Kazneno-popravnog zavoda.

„Na osnovu izvršenog nadzora, koji obuhvata obilazak prostora odjeljenja pritvora, razgovore sa direktorom Zavoda i rukovodiocima službe obezbjeđenja i pritvorskog odjeljenja, kao i uvid u dokumentaciju i video snimke u vezi sa kritičnim događajem, zaključeno je da je došlo do značajnih bezbjednosnih propusta u postupanju  zaposlenih i odgovornih lica, što je rezultiralo bjekstvom pritvorenika“, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kao mačka: Odbjegli Kinez se popeo na krov i skočio sa 12 metara visine!

Kako su naveli, dio uočenih propusta odnosi se na pitanje organizacije rada službe obezbjeđenja u realizaciji šetnje za pritvorena lica, pitanje organizacije vanjskog obezbjeđenja ustanove, a propust je uočen i u organizaciji i sprovođenju monitoringa sistema video nadzora u ustanovi, kao i po pitanju adekvatnog popunjavanja  radnog mjesta rukovodioca vanjskog obezbjeđenja.

„U skladu sa navedenim, ministar pravde u Vladi Republike Srpske će, nakon dobijanja i ostalih potrebnih informacija o vanrednom događaju, razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar Kazneno-popravnog zavoda Trebinje za nastale propuste u radu, neadekvatnu organizaciju službe obezbjeđenja i rada u Zavodu te za blagovremeno izvršavanje poslova obezbjeđenja, na način kako je to propisano članom 9. stav 1. i stav 2. tačka 3) Pravilnika o načinu vršenja službe obezbjeđenja“, kažu u Ministarstvu.

Miladinović: Traga se za Kinezom, imao je pomagače koji su uhapšeni

Ministar pravde Miloš Bukejlović donio je rješenje kojim su naložene hitne mjere i rokovi za otklanjanje uočenih nepravilnosti, kao i prijedlozi i preporuke za unapređenje rada, na osnovu člana 68. stav 2. Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Podsjetimo, vanredni inspekcijski nadzor je obavljen po naredbi ministra pravde Republike Srpske, radi utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu izvršenja mjere pritvora, kao i bjekstva pritvorenog lica.

Prethodni članakUsvojene izmjene Zakona: Prag za sistem PDV-a podignut na 100.000 KM
Naredni članakPoznat identitet uhapšenih za krijumčarenje 130 kilograma droge