Završen festival evropskog i mediteranskog filma

Dodjelom Velikih povelja Leotara i prikazivanjem filma “Ovuda će proći put”, u režiji Nine Ognjanović, sinoć je u Trebinju zatvoren 11. festival evropskog i mediteranskog filma.

Velike povelje Leotara po odluci žirija publike dodijeljene su Izabeli Novotni za najbolju ulogu u filmu “Obična Eli”, zatim Nikoli Lorencinu, za režiju filma “Grgur i Ljubica”, a za najbolji mediteranski film dodijeljena je grčkom filmu “Kualija”.

Glumac Svetozar Cvetković rekao je na zatvaranju da je smisao festivala, između ostalog, i taj što publika u Trebinju ne bi mogla da pogleda neke filmove da nije ovog festivala.

– Ovaj festival je za mene lično jako vredan, jer prvi put ove godine ovaj festival ulazi kao koproducent jednog filma koji ćemo verujem, završiti do sledećeg festivala i ovde napraviti njegovu premijeru – rekao je Cvetković.

On je dodao da je riječ o filmu “Ostrvo na dnu” u kome je riječ o događaju na Golom otoku, te da će taj film režirati Miša Radivojević.

– U taj film je ušao filmski fond Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske, zahvaljućujući ovom festivalu i tome što festival mediteranskog filma u Trebinju ulazi prvi put u produkciju – rekao je Cvetković.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je novinarima da je ove godine nastavljen trend dobrog programa, navodeći da je nađena prava mjera i balans dokumentarnih, kratkih, igranih i dugometražnih filmova.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Gradskom upravom Trebinje, posjetom publike festivalu, te naveo da je ovo dobra priprema za budućnost.

– Mislimo da se kroz saradnju sa još nekim gradovima, može napraviti neka vrsta razmjene programa, odnosno živi program u isto vrijeme u prekograničnoj saradnji – rekao je Milojević i izrazio zadovoljstvo što je festival izašao van okvira Trebinja, jer je promocija filma “Oluja” priređena u Ljubinju.

Tokom festivala evropskog i mediteranskog filma prikazana su 34 filma, različitih tematika i dobrih festivalskih referenci.

Organizaciju festivala pomogli su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Grad Trebinje.

Prethodni članakMura probila nasip, evakuisano nekoliko sela; Nove oluje popodne
Naredni članakDačić: Beograd osuđuje politiku sankcija