Dačić: Beograd osuđuje politiku sankcija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, povodom sankcijama koje su SAD uvele državnom vrhu Republike Srpske, da Srbija osuđuje politiku sankcija, naročito kada je riječ o sankcijama koje uvode pojedine države.

– Mislimo da je to jedan pogrešan pristup i da je to apsolutno neprihvatljivo – istakao je Dačić.

On je napomenuo da je Republika Srpska nastala Dejtonskim sporazumom i da je ona po njemu dio BiH.

– Kada bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kaže da je Dejtonski sporazum jedan ekces koji je nanio štetu muslimanima onda to nije kršenje sporazuma ili kada premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti radi ovo što radi on se ne nalazi na listi za sankcije – rekao je Dačić za Tanjug.

On je naglasio da Dejtonski sporazum mora da se poštuje onako kako je napisan i podsjetio da je nastao jer je u BiH izbio rat i jer tri naroda nisu mogla da se usaglase o svojoj budućnosti.

– Mi nemamo nikakve ambicije, niti želje da destabilizujemo BiH, ali zašto Srbi ne bi imali prava da obilježavaju godišnjice pogroma nad Srbima. Ko kaže da mi nemamo to pravo? – upitao je Dačić.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Dačić je istakao da će Srbija učiniti sve za mir na Kosmetu, ali da ne prihvata trikove prištinske vlasti kao što je povlačenje 25 odsto policije iz opštinskih zgrada na sjeveru.

– Oni svi treba da se povuku odmah – rekao je Dačić.

Dačić je napomenuo da je Kurti poslao policiju na sjever Kosova iako nije imao dozvolu Kfora, niti saglasnost srpskih opština, a da se očekuje da Srbija bude zadovoljna što će povući 25 odsto policije iz opštinskih zgrada na sjeveru.

– Sada mi treba da budemo zadovoljni što će on povući 25 odsto i sada su svi u međunarodnoj zajednici srećni što je, eto, počela deeskalacija. Mislim da je to ismijavanje cijele međunarodne zajednice i pokazatelj koliko oni uopšte nemaju ozbiljnu namjeru da utiču na Kurtija – rekao je Dačić.

On je ocijenio da prištinske vlasti najviše boli miran otpor srpskog naroda i njihovo jedinstvo.

Prethodni članakZavršen festival evropskog i mediteranskog filma
Naredni članakBuffon dobio posao u reprezentaciji Italije, debituje protiv ex-yu reprezentacije