ZATRAŽENA ISTRAGA Zavod Pazarić će otpustiti radnicu koja je maltretirala štićenika

Ministar za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić (NiP) i direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić oglasili su se nakon što su ranije danas ponovo objavljeni videosnimci maltretiranja štićenika ovog zavoda.

Delić je naglasio da će zatražiti da se otpusti radnica koja je maltretirala štićenika mladića, da Zavod podnese krivičnu prijavu protiv te radnice, kao i protiv onih koji su to, kako je izjavio, nijemo posmatrali i snimali, a nisu ništa poduzeli da to spriječe.

Naglasio je da će od tužilaštva i policije tražiti da rasvijetle ovaj slučaj. Tvrdi da ne zna ko je sve učestvovao u ovom, zašto je to učinio i kada se to desilo. Uputio je poziv Al Jazeerai koja je prva objavila videosnimak.

– Pozivamo Al Jazeerau i novinarku da budu na raspolaganju tužilaštvu – rekao je Delić.

Uvjerava da kao ministar nije dobio niti jednu prijavu da se nešto slično desilo u bilo kojoj ustanovi socijalne zaštite koja je u nadležnosti FBiH. Međutim, kako je rekao, vjeruje da se ovako nešto dešava i u drugim ustanovama. Poručio je da ohrabruje da se prijave ovakvi događaji. Naglasio je da je resorno ministarstvo donijelo više odluka kako bi se spriječili slični događaji.

Direktor Suljagić je istakao da je imao prijava, ali da ih on ne može istraživati kao direktor.

– Isti dan sam prijave prosljeđivao nadležnim organima, MUP ili nadležnom tužilaštvu. Za samo jednu prijavu, koju sam proslijedio, obaviješten sam da se obustavlja istraga zbog nepostojanja dovoljno dokaza da se djelo desilo – ukazao je.

Istakao je da je izričito tražio da se prijavljuju navodi o ovakvim dešavanjima te da se u Zavodu vodi niz disciplinskih postupaka. Najavio je da će ispuniti zahtjev ministarstva da se uruči otkaz radnici koja je maltretirala mladića, prenosi Klix.

Prethodni članak“Napad na predsjednika je napad na svakog stanovnika” U Banjaluci postavljeni bilbordi podrške Dodiku (FOTO)
Naredni članakZadržali ga na granici i uručili rješenje: Novinaru Simiću zabranjen ulaz u Hrvatsku