Zadržali ga na granici i uručili rješenje: Novinaru Simiću zabranjen ulaz u Hrvatsku

Ratni reporter Danijel Simić je danas oko podne zadržan na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, te mu je potom uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju.

Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će “doći kolege da obave razgovor sa mnom” i da sačekam malo. Ali da “neće iz Zagreba, pa će biti brže” To malo se rasteglo na dva sata čekanja – svjedoči Simić.

Nakon toga, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza. Tamo su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili po imenu, ali su rekli da su iz hrvatske obavještajne službe.

– Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izvještavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua. Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora – zaključuje Simić.

Na rješenju koje je dobio, nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz.

Dodao je da će odgovor i objašnjenje potražiti zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjaluci, prenosi RTRS.

Prethodni članakZATRAŽENA ISTRAGA Zavod Pazarić će otpustiti radnicu koja je maltretirala štićenika
Naredni članakMilijarder Džef Bezos sa zaručnicom prošetao Dubrovnikom: Pridružili im se Kejti Peri, Orlando Blum i Ašer