ZARAŽENE SVINJE PREVEZLI U HERCEGOVINU: Krivične prijave za nelegalan promet životinja

U nekoliko opština u Hercegovini utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja, a razlog je nelegalni promet ovih životinja iz ugroženih područja zbog čega će biti podnesene krivične prijave, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

“Oko 70 svinja iz ugroženog područja transportovano je u Hercegovinu”, rekao je Minić.

Minić je rekao da su nalazi pokazali da je više od 80 odsto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge.

“Sve veterinarske organizacije, a krajnji rok je 15. novembar, imaće obavezu popisa svih životinja”, rekao je Minić.

Minić je rekao da nakon toga nijedan poljoprivredni proizvođač koji ne bude uredan u smislu markiranja, obilježavanja životinja i uvjerenja o zdravstvenom stanju neće imati pravo na naknadu štete, niti ponovnog useljavanja životinja na farmama gdje je bila evidentirana afrička kuga.

Naglasio je da je do sada eutanazirano oko 48.000 svinja u Srpskoj te da će biti donesen i pravilnik koji će propisati nivo biosigurnosnih mjera da bi se moglo bezbjedno nastaviti sa svinjogojstvom.

Minić je rekao da Republika Srpska ima aktivan pristup ovom problemu, da pravovremeno reaguje i da je situacija pod kontrolom.

On je najavio da će biti smijenjeno rukovodstvo bilo kojeg šumskog gazdinstva koje u devetomjesečnom izvještaju ne bude imalo pozitivan trend poslovanja u odnosu na šestomjesečni izvještaj.

Zaražene svinje su pronađene u opštinama Nevesinje, Bileća, Gacko, Ljubinje i Berkovići. Nadležni uvjeravaju da su sva žarišta sanirana.

– Obišli smo oko 24 imanja, a riječ je o individualnom držanju svinja, jedna do dvije životinje namijenjene za tov. Nema mjesta panici, ali moramo apelovati na odgovornost pojedinca, jer u trenutku kada nemamo vakcine i bolest se ne liječi, moramo poštovati propisane mjere da bi se borili sa širenjem virusa – izjavio je koordinator za veterinarstvo u resornom ministarstvu Negoslav Lukić.

Republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević upozorio je da se prilikom transporta svinja mora imati uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja.

Prethodni članakPRIVEDEN MILAN RADOIČIĆ Izvršen pretres stana i drugih prostorija, određeno mu zadržavanje
Naredni članakTUŽILAŠTVO O UBISTVU U BIJELJINI Inspektor Marković kobne večeri bio na dužnosti (FOTO)