‘ZAKUHALO’ OKO IMOVINE U MOSTARU: HRVATI TRAŽILI OBJEKAT ZA FRANJEVAČKU CRKVU, BOŠNJACI TRAŽE MORATORIJUM


Klub Hrvata u Gradskom vijeću Mostara zatražio je na današnjoj sjednici da se Franjevačkom samostanu svetog Petra i Pavla u Mostaru da na korištenje jedan njihov objekat koji je bio nacionalizovan.

Radi se o objekti gdje je smještena Zirat banka.

Klub Bošnjaka iznio je stav da nema ništa protiv toga, jer su neki objekti ranije vraćeni Islamskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Međutim, Klub Bošnjaka zatražio je stavljanje moratorijujma na odluke o davanju na korištenje imovine koja je nacionalizovana.

Ovaj prijedlog podržao je i Klub SDP-a.

Klub Hrvata se usprotivio tome kao i srpski vijećnik i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević, te Klub Naše stranke.

Protiv je i Hrvatska republikanska stranka. Slaven Bevanda iz HRS-a iznio je podatak da su Islamskoj zajednici do sada vraćena 94 objekta, Srpskoj pravoslavnoj crkvi 4, a Katoličkoj crkvi nijedan.

Velibor Milivojević naveo je da neće podržati donošenje moratorijuma, jer bi na taj način bila urađena diskriminacija. On je naveo da sigurno ima još imovine vjerskih zajednica koja nije u funkciji grada ni gradskih institucija, a koju bi vjerske zajednice stavile u funkciju.

Irma Baralija iz Naše stranke istakla je da bi navedena odluka bila diskriminatorska i da svakom pojedincu treba omogućiti da ostvari svoja prava.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić replicirao je Baraliji da bi odbili haos ako bi se upustili u ono što ona predlaže.

Klub Koalicije za Mostar zatražio je pauzu da bi zauzeli stav o ovom pitanju.

Prethodni članakPRONAĐEN MRTAV MUŠKARAC
Naredni članakMOSTAR ĆE ZABRANITI RAD NEDELJOM: Odluka ostavljena za iduću sjednicu Vijeća