MOSTAR ĆE ZABRANITI RAD NEDELJOM: Odluka ostavljena za iduću sjednicu Vijeća

MOSTAR, 31. kolovoza (FENA) - Gradsko vijeće Mostara na svojoj današnjoj sjednici usvojilo je Odluku o raspisivanju javnog natječaja za izbor članova Izbornog povjerenstva Grada Mostara. (Foto FENA/Ivan Rozić)

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić povukao je sa sjednice Gradskog vijeća Mostara odluku o dopuni odluke o radnom vremenu kojom se zabranjuje rad nedjeljom, praznicima i neradnim danima  pravnim i fizičkim licima iz oblasti trgovine i ugostiteljstva na području Grada Mostara pošto se pokazalo da predložena odluka ima manjkavosti.

Odlukom je predloženo da je nedjeljom, praznicima i neradnim danima planirana zabrana rada pravnim i fizičkim osobama sa izuzetkom trgovina koje se bave proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda, tržnica, suvenirnica, apoteka.

Predloženo je i da se hrana može prodavati iza 24 sata.

“Za ugostiteljske objekte koji posluju unutar grupe Restorani poput objekata brze prehrane, izuzetno dozvoljava priprema, prodaja i dostava hrane i pića u periodu od 24:00 sata do 3:00 sata”, navodi se u Odluci.

Adil Šuta (SDA) kazao je da je za to da se zaštite radnici, ali da je odluka besmislena, jer će se tako na primjer pogodovati benzinskim pumpama koje će raditi i prodavati određene artikle. On je naveo da bi takva odluka nanijela štetu i poslodavcima, ali i radnicima koji žele slobodan dan nekim drugim danom.

On je naveo i da je odluka loše pripremljena, jer se na primjer omogućava rad brzoj hrani, a ne dozvoljava pekarama.

Ivan Zelenika (HDZ) je kazao da je intencija da se ovom odlukom zaštite radnici, te majke, sestre i žene koje rade o trgovinama. ”Dolazim iz mjesta gdje trgovačke radnje ne rade nedjeljeom i nema niko problem što ne rade. Ako je sporno, neka pola grada ne radi petkom, pola nedeljom”, naveo je Zelenika.

Boška Ćavar je predložila da se o ovom pitanju obavi javna rasprava i da se odluka donese i za ugostiteljske objekte.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić naveo je da se treba donijeti odluka o radnom vremenu, te predlažio da gradonačelnik zaduži da Odjel pripremi novu sveobuhvatnu odluku što je gradonačelnik i prihvatio.

Prethodni članak‘ZAKUHALO’ OKO IMOVINE U MOSTARU: HRVATI TRAŽILI OBJEKAT ZA FRANJEVAČKU CRKVU, BOŠNJACI TRAŽE MORATORIJUM
Naredni članakDetalji pronalaska tijela kod Čitluka: Robert P. je bio mrtav već dva dana