Zaključci NSRS: Srpski predstavnici da napuste institucije BiH ukoliko se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao rok Ustavnom sudu BiH da do petka 23. juna do 12 časova ukine svoju odluku kojom se iz Pravila o radu Ustavnog suda briše član 39 koji se odnosi na odgađanje sjednice suda, ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, stigla je reakcija i iz najvišeg zakonodavnog tijela u Srpskoj.

Republički parlament pripremio je i usvojio 10 zaključaka, a u vezi sa “neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH”, koje prenosimo u cijelosti:

1. Republika Srpska je opredijeljena za potpuno poštovanja i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, kojim se nedvosmisleno prihvata, potvrđuje i garantuje njen ustavotvorni položaj, kao jednog od dva entiteta u sastavu BiH.

2.Osuđujemo neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, kojim se erodira ustavopravna pozicija Republike Srpske, a posljedično i ustavopravna pozicija BiH i  svih njenih građana.

3. Ukoliko Ustavni sud BiH nastavi svoje neustavno djelovanje, Narodna skupština RS donijeće zakone kojim se tako postupanje neutrališe.

4. Tražimo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati pitanje organizacije Ustavnog suda, postupaka pred tim sudom i pravno dejstvo njegovih odluka, i da iniciraju postupak donošenja zakona za izbor troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira Narodna skupština RS.

5.Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve predstavnika Republike Srpske da se pristupi usvajanju Zakona o Ustavnom sudu BiH i Zakona o izboru sudija koje bira predsjednik Ustavnog suda za ljudska prava, pozivamo sve predstavnike Republike Srpske da se povuku iz njihovog rada, dok se ovi zakoni ne usvoje.

6. Zadužuje se Vlada RS i Ministarstvo pravde RS da priprema Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH sa posebnim osvrtom na izbor sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava koji će poslužiti predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH kao osnov za pokretanje postupaka njihovog usvajanja.

7.Pozivamo Ustavni sud BiH da ukine svoju odluku o brisanju člana 39. Pravila   Ustavnog suda BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj 94/14).

Zadužuje se Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske da pripreme Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske i da ga upute u skupštinsku proceduru ukoliko se nastavi neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH. Ovim zakonom se treba riješiti i pitanje pravne zaštite lica koja bi bila izložena eventualnom krivičnom gonjenju zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH.

8. Pozivamo Ustavni sud Republike Srpske da obavijesti najviše ustavne organe Republike Srpske o problemu neustavnog djelovanja Ustavnog suda BiH i da pripremi mišljenja i prijedloge za donošenje potrebnih zakona i za preduzimanje drugih mjera radi obezbjeđenja ustavnosti i zakonitosti i zaštite sloboda i prava građana.

9. Ovi zaključci će biti upućeni Predsjedniku, Vladi i Ustavnom sudu Republike Srpske, Parlamentarnoj skupštini, Predsjedništvu, Savjetu ministara i Ustavnom sudu BiH i predstavnicima Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Prethodni članakZavršena posebna sjednica Narodne skupštine: Šmitove odluke neće se objavljivati u Službenom glasniku
Naredni članakCvijanovićeva preglasana na dvije tačke, pokreće veto