Cvijanovićeva preglasana na dvije tačke, pokreće veto

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović preglasana je na sjednici Predsjedništva po dvije tačke iz domena spoljne politike i odbrane. RTRS saznaje da Cvijanovićeva nije dozvolila slanje pripadnika OS BiH u Irak.

Cvijanovićeva je preglasana po tački Prijedlog zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Prema navodima ATV-a, Cvijanovićeva je za navedenu tačku glasala protiv zbog eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji, hapšenja i maltretiranja srpskog stanovništva koje provodi režim Aljbina Kurtija u Prištini, sa očitim ciljem potpunog etničkog čišćenja Srba iz južne srpske pokrajine.

Druga dva člana Predsjedništva BiH glasala su za ove tačke, dok je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH bila protiv.

Cvijanovićeva će iskoristiti svoje ustavno pravo i pokrenuti veto i vitalni nacionalni interes, te će o ovim pitanjima odlučivati Narodna skupština Republike Srpske.

Prethodni članakZaključci NSRS: Srpski predstavnici da napuste institucije BiH ukoliko se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu
Naredni članakSnažna eksplozija u Parizu: Izbio požar, uništena zgrada, 16 povrijeđenih