Washington Post u posjedu tajnog dokumenta: Krvavi plan Hamasa

Priručnik koji je palestinska vojno-politička organizacija Hamas izdala svojim borcima te drugi dokumenti koji su pronađeni nakon što njeni militanti 7. oktobra iznenada napali Izrael otkrili su njihove borbene sposobnosti te da im je rečeno kako se trebaju ponašati ako se nađu prsa o prsa s neprijateljem, piše The Washington Post, koji je došao u posjed tog priručnika.

Priručnik je izdan 2022. godine, a pronađen je kod Hamasovog militanta. U njemu stoje upute za rukovanje određenim oružjem, slabe tačke izraelske vojne opreme i upute za ubijanje nožem. Prema svemu sudeći, priručnik je pripremljen za različite jedinice oružanog krila Hamasa, Brigade Izzuddina al-Kassama. Priručnik su dobile jedinice koje se bore protiv oklopnih vozila, inženjeri, snajperisti, pješadija i specijalisti za tunele te pripadnici prethodnice.

“Ovo je tajni vojni dokument. Treba ga čuvati na sigurnom mjestu. Zabranjeno je kretati se s njime osim kada je to naređeno”, piše na prvoj stranici priručnika.

Na stražnjoj se strani priručnika nalazi slika Abdulaha Jusufa Azama, palestinskog islamskog učenjaka i džihadista. Azam je bio mentor pokojnog saudijskog militanta Osame bin Ladena, dugogodišnjeg vođe militantne organizacije Al-Kaide.

“Ako im je to izvor inspiracije, a to figura, simbol u koji gledaju, bolje razumijem njihovo ponašanje koje smo vidjeli 7. oktobra”, rekao je Michael Milshtein, bivši čelnik Odjela za Palestinu u Izraelskoj vojno-obavještajnoj agenciji.

On je proučio priručnik kojega se domogao The Washington Post.

Stručnjaci, među kojima je i Milshtein, rekli su da priručnik djeluje autentično te da je sličan dokumentima koje su izraelske snage pronašle nakon Hamasovog napada. Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je autentičnost 17 stranica priručnika. Washington Post dio dokumenata nije ustupio Uredu premijera jer bi se tada doznalo tko ih je pronašao i kako se došle do Posta. Drugi Hamasovi dokumenti sadržavali su karte i detaljne planove za napad na nekoliko kibuca oko Gaze. U njima je stajalo da Hamas namjerava ubijati i zarobljavati civile.

Priručnik koji je došao do Posta sadržava upute za rukovanje sjevernokorejskim ručnim raketnim bacačem F-7. Sjeverna je Koreja rekla da to oružje nikada nije ustupila Hamasu.

Hamasovi funkcioneri u Gazi i Beirutu nisu odgovorili na molbe Posta da komentarišu spomenuta otkrića.

Procjenjuje se da Brigade Izzuddina al-Kassama u svojim redovima imaju između 15 i 40 hiljada boraca koji su spremni za rat. U napadu na Izrael koji se dogodio 7. oktobra učestvovalo je oko 1200 pripadnika Brigada.

Mhaimar Abusada, analitičar sa Univerziteta Al-Azhar u Gazi, rekao je da je Hamas ranijih godina iz Egipta mogao lako u Gazu slati eksploziv i rakete. Međutim, egipatski predsjednik Abdel Fatah El-Sisi bori se protiv tih krijumčarskih ruta.

“Iskreno, ne znam kako su zadržali mogućnost da grade svoje vojne sposobnosti”, rekao je Abusada te dodao da su napad na Izrael predvodile elitne specijalne jedinice Nuhba koje su prošle obuku u Iranu te zatim obučavale druge Hamasove borce u Gazi.

Hamasovi su militanti iz Gaze u Izrael ušli pomoću padobrana, motocikala i kamiona, a napade su izvodile male specijalizovane jedinice. Prema svemu sudeći, slijedili su upute iz priručnika.

“Vidjeli smo da su se ponašali kao profesionalni vojnici”, rekao je u petak jedan izraelski komandant iz Izraelskog instituta za istraživanje oružja te dodao: “Bili su konkretni. Jedno je vozilo nosilo (improvizovane eksplozivne naprave), u drugom su bili ručni raketni bacači, a u trećem komandanti.”

U uputama za prethodnicu pisalo je da je neprijatelja najbolje nožem ubosti u vrat kod ključnih kostiju, kičmu i pazuh.

Izraelska je vojska rekla da je nakon Hamasovog napada prikupila stotine dokumenata i drugih materijala – od mobitela i druge komunikacijske opreme do kamera i obavještajnih izvještaja. Mnogi ti dokumenti objavljeni su na kanalu “South First Responders” na komunikacijskoj platformi Telegram. Vlasnici tog kanala nisu The Washington Postu htjeli reći kako su nabavili dokumente jer bi to ugrozilo sigurnost njihovih izvora.

Tijelo svakog ubijenog Hamasovog militanta prvo su pregledali izraelski pirotehničari.

“Došli su potpuno spremni. Imali su dokumente, karte i upute”, rekao je Yossi Landau, pripadnik zdravstvene organizacije Zaka koja je angažovana da ukloni tijela poginulih i ubijenih Hamasovih militanata.

U dokumentu koji je sadržavao planove za napad na kibuc Mefalsim pisalo je koliko zaštitara brani taj kibuc, informacije o tome koliko su vremenski udaljeni pojedini važni punktovi u kibucu, a militantima je rečeno da “zarobe vojnike i civile”.

Prema dokumentima do kojih je došao Post, Hamasovi militanti koji su bili zaduženi za napad na kapiju kibuca trebali su omesti izraelske zaštitare, a za to su vrijeme Hamasovi pirotehničari trebali raznijeti stražnju kapiju.

“Grupa okupira pažnju kibuca dok ne dođe ostatak boraca”, stoji u planu za napad. Međutim, izraelske snage koje su se borile protiv Hamasa u Mefalsimu rekle su da militanti nikada nisu dobili pojačanje.

“Znali su gdje je kapija, gdje su agregati”, rekao je Yarden Reskin, krajobrazni arhitekt i zaštitar volonter u Mefalsimu.

Imamo osjećaj da smo imali puno sreće. Odradili smo svoj dio, dobro smo ga odradili, ali imali smo dosta sreće”, dodao je Reskin, a prenosi Jutarnji.hr.

Prethodni članakNešić: U akciji u Blažuju uhapšena dva migranta, nekima prijeti deportacija
Naredni članakGrad Mostar: Prijave za dodjelu sredstava iz EU-a podnose se od 23. oktobra