Vujičić: Ne smije se dozvoliti rušenje institucije predsjednika Srpske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Miroslav Vujičić rekao je da opozicija, nažalost, ne shvata da se, ako se dozvoli rušenje institucije predsjednika Srpske montiranim tužilačkim procesima otvara opasan proces slabljenja pozicije Republike i da svaki zvaničnik može doći na udar Tužilaštva zato što radi svoj posao za koji ga je narod ovlastio.

Vujičić je istakao da je političko sljepilo pokušati ostvariti poene, svrstavajući se na stranu Tužilaštva koje je pod uticajem američke i britanske ambasade.

– Očigledna mržnja prema Dodiku pojedine opozicionare vodi u opasan proces podrške montiranim tužilačkim procesima i slabljenja pozicije, zamjena teza da su institucije Republike Srpske krive za krizu, a ne Tužilaštvo koje postupa na osnovu nametnutih zakona od njemačkog propalog parlamentarca – rekao je Vujičić.

On je podsjetio da su u Republici Srpskoj institucije formirane u teškoj borbi od 1992. do 1995. godine i da su potvrđene u Dejtonu.

– Republika Srpska je pod konstantnim pritiskom od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, a ovo je kulminacija pritiska na instituciju predsjednika koju voljom naroda obavlja Milorad Dodik – naglasio je Vujičić.

On je rekao da Narodna skupština Republike Srpske donosi zakone, a predsjednik mora da ih potpiše i Službeni glasnik objavi.

– U ovom trenutku je Milorad Dodik predsjednik, narod ga je birao i ovlastio da, između ostalog, potpisuje zakone – ako ne izvršava ove obaveze onda krši Ustav – napomenuo je Vujičić.

On je istakao da priča koju podmeće opozicija nema smisla.

– Politička borba je potpuno legitimna, ali napadati instituciju predsjednika Republike Srpske kada Tužilaštvo pokreće montirani postupak na osnovu izmjene Krivičnog zakona BiH koju nije donijela Parlamentarna skupština BiH nego neki kolonijalni upravitelj, može biti kontraproduktivno – naveo je Vujičić.

On je podsjetio opoziciju da su i izbori pokazali koga narod Istočnog Sarajeva podržava, te poručio da niko nema pravo da napada institucije Republike Srpske koje su uvijek bile podrška svim opštinama Istočnog Sarajeva kroz projekte, škole, bolnice i nikad nisu dijelile na SNSD-ove ili SDS-ove opštine ili načelnike.

– Nadam se da će doći vrijeme kada će svako raditi svoj posao, načelnici da se bave problemima lokalnih zajednica, a ne visokom politikom. Ko želi da bude predsjednik ili član Predsjedništva može se kandidovati, pa neka proba, a narod se jasno opredijelio za Milorada Dodika na prošlim izborima – rekao je Vujičić.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta, optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prethodni članakTREBINJE: GRADSKI PARLAMENT O OSNIVANJU SLOBODNE ZONE
Naredni članakŠta je Đoković zaradio plasmanom u osminu finala Sinsinatija