Vujadinović: Srbija neće nikome dozvoliti ni Prebilovce, ni Jasenovac, ni ono što se srpskom narodu desilo u Podrinju

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović rekao je danas u Bratuncu na obilježavanju 31 godine od srpskog stradnja u Srednjem Podrinju i Birču da Srbi nikada više ne smiju ćutati na zločine koji su im se dešavali jer su na ćutanje računali oni koji su činili zločine i oni koji su ih štitili protekle tri decenije.

“Valjda su oni koji su to činili prije 31 godinu i oni koji ništa nisu učinili 31 godinu i računali na to da ćemo da zaćutimo, da ćemo da zaboravimo. Često kao društvo, narod, države zaboravimo i prećutimo ono što nam se dešavalo”, rekao je Vujadinović i poručio da Srbi više neće ćutati.

On je ukazao da je ono što je bilo prije 31 godinu dokaz istinitosti stihova velikog Petra Petrovića NJegoša, ali i istinitosti istorijske teze da se istorija ciklično ponavlja.

“Nije li istina da suze srpskih majki i suze srpskog naroda danas nisu bitne nikome. Nije li istina da kada shvatite da su ljudi koji to ne vide, ustvari, samo pakleni duhovi, a da je svijet u kome oni žive samo jedan običan ad”, konstatovao je Vujadinović.

On je naveo da su nakon osmanskih zuluma, austrijskih zločina, pa preko Hercegovine, Bosne, Mačve, bugarskih zločina u Moravskoj oblasti, uslijedili Prebilovci, Šurmanci, Kozara, Jadovno, Jasenovac, Papuk, Stari Brod, potom Podrinje, Sarajevo, zločinačke akcije “Oluja”, “Bljesak”, “Medački džep” i mnoga mjesta gdje su Srbi stradali.

Vujadinović je poručio da je na Srbima kao narodu ostaje da ne ćuti, da bude bolji.

“Ovo sabranje govori da smo na dobrom putu, a politike koje danas provode vlasti Srbije i vlasti Republike Srpske govore da su ovo društvo i ove države odlučni u namjeri da nam se to više nikada ne dogodi, ali i odlučni u namjeri da potremo tu istorijsku tezu da se istorija ciklično ponavlja”, naglasio je Vujadinović.

On je dodao da su pred Srbima dva zadatka.

“Jedan je da nikada ne zaboravimo, ali i da činimo u budućnosti tako da napredujemo i dođemo u situaciju da se to ne dogodi nikada više ni nama ni onima drugima svjesni da naše suze njima nisu bitne, ali potpuno iskreni da su njihove suze i suze njihovih majki i te kako bitne našem narodu. To valjda čini suštinsku razliku između njih i nas”, rekao je Vujadinović.

Vujadinović je prenio okupljenima u Bratuncu pozdrave predsjednika Narodne skupštine Srbije, kao i ono što govori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić da nikada više Srbija neće nikome dozvoliti ni Prebilovce, ni Jasenovac, ni Jadovno, ni “oluje”, ni martovske pogrome, pa ni ono što se srpskom narodu desilo u Podrinju.

“Srbija i njene vlasti nastaviće da bude podrška i vama i Republici Srpskoj. Neka je slava 3300 mučenika iz Podrinja i Birča, neka im je hvala uvijek i neka žive vječno Srbija i Republika Srpska”, poručio je Vujadinović.

U Bratuncu je danas obilježena 31 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 ubijenih Srba služio je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Osim velikog broja građana iz Podrinja, Birča i sa Romanije, parastosu na bratunačkom groblju, između ostalih, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Prethodni članakDodik: Nikakve odluke lažnog visokog predstavnika nećemo prihvatiti 
Naredni članakBeograd: Svečano otvoren Vidovdanski sabor dijaspore