Beograd: Svečano otvoren Vidovdanski sabor dijaspore

U Beogradu je danas nakon decenijske pauze svečano otvoren Vidovdanski sabor dijaspore na kome učestvuje više od 250 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom svijeta, kao i Srba iz zemalja regiona.

Okupljene u Narodnoj skupštini Srbije je u ime patrijarha srpskog Porfirija blagoslovio vikar patrijarha vladika Ilarion poručivši da je želja da se “rasejani u ljubavi saberu u jedno”, a da je SPC tu da oplemeni odnose matice i dijaspore.

Vladika Ilarion je naveo da je Sveti Sava praktično bio začetnik srpske dijaspore, a da je u današnje vrijema jako važno da se tajna Kosovskog zavjeta pronosi po svijetu.

– Onako kako je drevni Izrael bio raseljen po cijelom svijetu, tako smo i mi na neki način raseljeni po cijelom svijetu, da bi mogli da svjedočimo o onoj radosti koju smo doživjeli u Visokim Dečanima, Pećkoj patrijaršiji, u Bogorodici Ljeviškoj – rekao je on.

Vladika Ilarion je naveo da je juče došao sa Kosmeta i da može svjedočiti da se već sada bez obzira na cijelu situaciju osjeća “pobjeda i trijumf onog istinskog dobra za koje se opredijelio Sveti Sava”.

– Neka je sretno i Bogom blagosloveno i neka je zaista ljubav bude pokretačka sila sviju nas, neka srpsko naše bude praštanje, neka bude blaga riječ, a argumenti jaki i neka nas Gospod prepozna što ćemo ljubavi imati među sobom. Neka je sretno i blagosloveno – rekao je vladika Ilarion.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je država u proteklom periodu putem organizacije Tačka povratka i programa Karta Serbika učinila mnogo da olakša povratak onim koji žele da se vrate u zemlju, kao i da olakša onim koji žele da ulože kapital u Srbiju.

Ona je navela da se Srbija svakim danom napreduje što može biti motiv za povratak i ulaganje i naglasila da se u vrijeme pandemije u zemlju vratilo 92.000 ljudi, od kojih ih je 15.000 ostalo.

Rekla je da se Vlada Srbije, između ostalog, aktivno uključila u akciju zaštite imovinskih prava Srba iz Federacije BiH.

– Više od 10.000 njih se prijavilo u šest kancelarija za pravnu pomoć koju je osnovala Uprava zajedno sa drugim institucijama iz Srbije i Republike Srpske i tako smo zaštitili 57.000 hektara u vlasništvu Srba – dodala je Brnabićeva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da je veoma važno da su svi Srbi kojim je Srbija matica zajedno, jer im je preko glave podjela koje im se nameću, posebno kada se zna sa kakvim se problemima suočavaju Srbi na Kosmetu, u BiH i u Hrvatskoj.

On je rekao da nema smisla da učesnicima Sabora iz dijaspore poželi dobrodošlicu jer su oni “u svojoj kući i u svojoj zemlji”.

Dačić je rekao da je Vlada Srbije u protekloj deceniji učinila mnogo da ojača veze sa dijasporom i da vjeruje da oni koji žive van granica mogu da budu ponosni na svoju zemlju, kao što se Srbija ponosi njima.

– Vi ovdje nikada nećete biti gosti. Moralna obaveza Srbije je da bude uz vas – rekao je Dačić.

On je naveo da Srbija u prošlosti često nije vodila svoju nacionalnu politiku, ali da se to sada promijenilo.

– Sada svaki Srbin, gdje god se nalazio, ima pravo na državljanstvo i pasoš. Treba da povedemo akciju da što više naših ljudi imaju svoje pasoše. To je bitno da imate kao vrstu kolektivnog sjećanja i identiteta – istakao je Dačić.

On je dodao da niko ne može da ospori Srbiji da brine o svojoj dijaspori.

– Iskreno rečeno, ako npr. SAD, Velika Britanija ili Njemačka na hiljade kilometara od svoje kuće brine i pomaže Albance da ostvare nezavisnu državu Kosovo, pa ko nama da zabrani da mi brinemo o Srbima – upitao je Dačić i ukazao na značaj jedinstva Srpske pravoslavne crkve u objedinjavanju svih Srba.

Kao domaćin, skupu se obratio ministar bez portfelja zadužen za odnose Srbije i dijaspore Đorđe Milićević koji je poručio da je ovogodišnje Vidovdansko saborovanje prilika da se sagledaju izazovi, a da će ključne teme u naredna dva dana biti kako ojačati međusobne veze, unaprijediti ekonomsku saradnju i afirmisati srpski jezik i pismo kod mladih u dijaspori.

On je naglasio da je za Srbiju izuzetno važno da u svojoj dijaspori ima snažnog i aktivnog partnera i zahvalio svima koji su se odazvali skupu, koji je nazvao istorijskim.

– Neka nam ljubav prema otadžbini bude svjetionik za dalje uspjehe – rekao je Milićević.

Vidovdanski sabor dijaspore će nakon svečanog otvaranja nastaviti sa radom danas i sutra u Palati Srbija.

Pod pojmom “dijaspora”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumijevaju se državljani Srbije koji žive u inostranstvu i pripadnici srpskog naroda, iseljenici sa teritorije Srbije i iz regiona i njihovi potomci.

Odnos prema dijaspori i Srbima u regionu zasnovan je na članu 13 Ustava, prema kojem, Srbija štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu i razvija i unapređuje odnose Srba koji žive u inostranstvu sa matičnom državom.

Prethodni članakVujadinović: Srbija neće nikome dozvoliti ni Prebilovce, ni Jasenovac, ni ono što se srpskom narodu desilo u Podrinju
Naredni članakŠmit poništio odluke Narodne skupštine Srpske, donosi izmjene Krivičnog zakona BiH