Vučić u SB UN o KiM: Srbi imaju 11 godina neispunjenih obećanja i nesposobnosti EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovni šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu Misije UN na KiM, da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni poslije 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

– Dozvolite mi prije nego što pređem na izvještaj o kome danas govorimo, da vas podsjetim da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od kada je u Briselu usvojen najvažniji sporazum između Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa. Јedan od potpisnika bila je i Evropska unija i 11 godina kasnije iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz pomenutog sporazuma, ZSO i njeno formiranje nisu ni na vidiku – rekao je Vučić u svom obraćanju, nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izvještaj.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namjerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomjeri sa mrtve tačke.

– Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji – istakao je Vučić.

Vučić je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

Ukidanje dinara na KiM-kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba

Vučić je rekao da mjera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

– Izvještaj o radu UNMIK-a koji je danas pred nama razmatra se mjesec i po dana od kada je SB UN 8. februara održalo posebnu sjednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. Da podsjetim, ova hitna sjednica održana je po podnesku Republike Srbije – rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija Savjetu bezjednosti predstavila sve radnje kojima su te institucije sprovodile dobro planirane, rasprostranjene i sistematske napade uznemiravanja srpskih civila, uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje.

– Poseban akcenat stavljen je na akutnu mjeru ukidanja gotovinskog prometa u dinarima, pri čemu je prištinski režim dramatično i dodatno otežavao svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca s obzirom na to da su primanja pretežno primali u dinarima. Razgovaralo se u kontekstu uskraćivanja pristupa čak i osnovnim socijalnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje – rekao je Vučić.

Dodaje, da je Kurti Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromjesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno.

– Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromjesečni prelazni period i sve mjere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dječji dodatak i sva druga primanja – rekao je Vučić.

Zijade da preduzme hitne mjere zbog progona Srba – potrebno više UNMIK-a na KiM

Vučić je poručio da je neophodno da specijalna predstavnica UNMIK-a Karoline Zijade primijeni svoja ovlašćenja i nadgleda privremene institucije samouprave Prištine, preduzme hitne akcije, u saradnji sa Kforom, kao i da bude više, a ne manje UNMIK-a na KiM.

– Ali takođe da preduzme hitne akcije u saradnji sa Kforom usmjerene ka garantovanju bezbjednosti i ljudskih prava svim stanovnicima KiM – naglasio je Vučić.

Poručio je da su nam na KiM hitno potrebna rješenja koja znače više UNMIK-a, a ne manje.

On je prethodno ukazao da su Srbi bili izloženi otvorenom progonu godinama, a Priština odbila da ispuni i dalje svoje najvažnije obaveze iz dijaloga.

– Ta obaveza se odnosi na potrebu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, što je ugovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. kao mehanizmom zaštite pojedinačnih i kolektivnih prava Srba u Pokrajini, kao osnove kompletnog procesa normalizacije i svih drugih postignutih sporazuma – rekao je Vučić.

Istakao je da je insistiranje Beograda na ZSO bez ikakvog dovođenja u pitanje statusa Kosova i Metohije, pošto se radi o institucionalnom rješenju koje bi predvidelo i onemogućilo progon Srba koji se sprovodi u posljednjim godinama.

– ZSO je osmišljena da omogući bezbjedan život na terenu, ekonomski razvoj i zaštitu elementarnih političkih prava Srba. Da je ZSO bila uspostavljena u proteklih 11 godina, uvjeren sam da bismo imali povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje između zajednica. Međutim, ovo je upravo ono što oni koji su vlasti u Prištini, ne žele. Razlog je taj da su vođeni primitivnom etničkom mržnjom prema Srbima, koju koriste za raspirivanje međunarodnih tenzija kao izgovor. Slično je da je to izgovor za finalizovanje progona i etničkog čišćenja Srba – rekao je Vučić.

Prethodni članakDodik: BiH je bila i ostala utočište islamskim radikalistima
Naredni članakCvijanović: Dok Vučić poštuje Ustave i BiH i Srbije, razni Konakovići nastoje ih zaobići