Vučić o povećanju primanja, oružju, izborima, a dotakao se i Bjelogrlića

Mi nećemo izdavati proglas već ćemo za desetak dana predstaviti impresivnu listu podrške javnih ličnosti, naučnika, umjetnika, sportista koji se zalažu za normalnu i pristojnu Srbiju i koji žele da Srbija nikada ne stane, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

Za desetak dana, izaći ćemo sa ogromnom podrškom ljudi i to naučnika, umjetnika, sportista i mnogo fanatastičnih imena koji će pokazati da se zalažu za pristojnu Srbiju. Oni koji žele da Srbija nikada ne stane, i da nastavi da radi, da se popravlja, da uči na svojim greškama, ali da uči i od naroda. Biće impresivna lista podrške, za desetak dana ćemo je objaviti, lista ljudi koji će svojim potpisom ugledom i autoritetom podržati jedan tekst i ozbiljnu politiku, najavio je predsjednik na TV Pink.

Komentarišući formiranje Inicijative “ProGlas”, ocijenio je da je ona prošla lose, a kada se pogleda ko su nosioci inicijative kaže da je “bolje da je nisu ni pravili” navodeći Miodraga Majića i Dragana Bjelogrlića.

Vučić je rekao da oni neće izdavati proglas, ali da će govoriti o onome što su uradili i o onome što će uraditi.

A to je prosječna plata od 1.400 evra, i penzija i minimalac preko 650 evra do 2027. godine. Naša zemlja će izgledati drugačije, Ekspo će promijeniti Srbiju. Pozivam ljude da posjete i sajam Vinska vizija OB, vjerujem da ćemo imati preko 40.000 posjetilaca, oboriti rekorde i postati četvrti ili čak treći sajam u cijeloj Evropi – rekao je Vučić.

O namjenskoj industriji

Predsjednik Srbije najavio je da će domaća namjenska industrija u ponedjeljak ili utorak potpisati ugovor sa jednom prijateljskom zemljom koji će vredeti više stotina miliona evra.

Aleksandar Vućić i Vojska Srbije
FOTO: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ/YOUTUBE/SCREENSHOT

-Svima se sviđaju naše puške, posebno haubice Nora. Ja sam donio odluku kao vrhovni komandant i želim da upoznam ljude, da sa stokova ni jedno oružje, ni jedno oruđe ne može da ide van Srbije, ali ima pozitivnih vijesti. Naša namjenska industrija će dobiti vjerovatno najveći ugovor u ponedjeljak ili utorak sa jednom prijateljskom zemljom koja nije u trenutnom ratnom sukobu i koja traži 48 haubica Nora – rekao je Vučić za TV Pink.

Naglasio je da će sljedeće godine biti uloženo više stotina miliona evra u namjensku industriju da bismo podigli svoje kapacitete.

-Možemo u milijardama da zarađujemo za našu namjensku industriju, ali nemamo ljude, nemamo kapacitete, te mašine se dugo čekaju, moramo da kujemo brže, moramo da nalivamo brže, da ne objašnjavam sve – napomenuo je on.

Povećanje primanja

Vučić je izjavio da bi, pored predviđenog povećanja plata u javnom sektoru i minimalca od januara, na osnovu sadašnjih analiza moglo da dođe i do dodatnog uvećanja tih primanja od maja ili juna.

-Da podsjetim, 30. decembra penzioneri dobijaju 20.000 dinara, 1. decembra korisnici socijalne pomoći dobijaju 10.000 dinara i njegovateljice takođe. Od 1. januara idu 10 odsto povećanja plata u kompletnom javnom sektoru svuda, minimalac ide na 47.154 dinara – rekao je Vučić.

On je rekao da bi država možda već sada mogla da isplati dodatno povećane plate.

-Možda bismo mogli, ali mi to ne želimo da radimo zato što smatramo da je sigurnost i stabilnost naših javnih finansija od presudnog značaja i zato što nisu izbori pitanje  života i smrti za nas, za nas je budućnost Srbije ključno pitanje – rekao je predsjednik.

O Šolaku

Vučić je najavio i da će biti mnogo promjena u narednom periodu i da članstvo u stranci neće smjeti da bude osnovni kriterijum.

-Zato sam rekao da će morati da bude mnogo promjena, ne samo u javnim preduzećima gdje ćemo potpuno sve da profesionalizujemo. Nemam ništa protiv toga što je neko član partije, ali to ne smije da bude osnovni kriterijum. Mora ćemo mnogo toga kod sebe da mijenjamo – rekao je Vučić.

On je kazao da predizbornu kampanju karakaterišu dvije stvari – mržnja prema njemu i njegovoj porodici i ulizništvo, poltronstvo i potpuno poslušništvo prema “tajkunu i kriminalcu Draganu Šolaku”.

-Zamislite vi kakav su oni princip u našu zemlju uveli. Da vi morate  uvijek da budete protiv državnih resursa, kakav je Telekom. Vodite kampanju sve vrijeme protiv Telekoma, protiv svega što pripada državi Srbije, protiv Pošte Srbije, zato što on ima biznise u svim tim sferama –  rekao je Vučić.

aleksandar vučić predsjednik srbije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik je naveo da predstavnici svih političkih stranaka okupljene oko “Srbije protiv nasilja” moraju da se jave i stanu u zaštitu lika i djela Dragana Šolaka.

-Uđe policija u Šolakovu firmu koja je konkurent Pošti, vi jednom vidite da imate tobožnjeg sindikalca koji se zalaže za interese te privatne firme i koji mora to javno da kaže, a ne za državnu firmu u kojoj radi, od koje hljeb dobija. A dobija i od vas hljeb, od svakog drugog građanina u ovoj zemlji – rekao je Vučić.

Slučaj “Pošta”

Predsjednik je rekao da nije srećan zbog onoga što se dešavalo u Pošti, jer je među onima koji su protestovali bilo najviše dobrih i odgovornih ljudi.

-Najveći broj njih 13 do 14 hiljada su dobri i pošteni ljudi. A onda imam problem sa direktorm tog preduzeća, jer se pitam a šta si radio sve vrijeme kad nisi čuo te ljude. Zasto ih nisi saslušao? Ako je predsjednica Vlade to mogla da riješi za kratko vrijeme zašto to nisi rešavao ranije i više paznje posvetio njihovim problemima – zapitao je Vučić.

Kada je reč o protestu poljoprivrednika, rekao je da su neki njihovi zahtjevi nerealni, i da plaćaju mininalnu cijenu dizela, ali da samo treba da podnesu račun u roku od 14 dana da bi mogli da dobiju povrat za dio ceijne.

Vučić je najavio da će sutra biti otvoren novi stadion u Zaječaru.

-Sutra u Zaječaru otvaramo novi stadion i dolazi (predsjednik UEFA) Aleksandar Čeferin. Sutra je velika fešta u Zaječaru, otvaramo našu Alijans arenu, a onda idemo u Leskovac, gdje bi naši trebalo da pobijede Bugarsku i da idemo na Evropsko prvenstvo, ako bude sve u redu – rekao je Vučić.

Prethodni članakSrpski logoraši iz Silosa tuže BiH “Najmasovnije prebijanje bilo je na Spasovdan 1992. godine”
Naredni članakDodik poručio Bećiroviću: Velika Srbija su Đoković, Vuleta, Majdov…