Srpski logoraši iz Silosa tuže BiH “Najmasovnije prebijanje bilo je na Spasovdan 1992. godine”

Srpski logoraši iz logora Silos kod Sarajeva spremaju tužbu protiv BiH za naknadu štete, a inicijativa za tužbu pokrenuta je iz Australije iz Udruženja “Srpske žrtve bosanskog građanskog rata”.

Odaziv logoraša za podnošenje tužbe protiv BiH je odličan i iza njega je već stalo više od stotinu logoraša, rekao je Đorđo Šuvajlo, sekretar Udruženja i logoraš koji je proveo u logoru “Silos” 1.335 dana.

On je naveo da intenzivno tragaju za sposobnim advokatom koji će ih zastupati, navodeći da će tužba ići prema BiH i njenom federalnom dijelu.

Sud BiH donio je presudu 10. juna 2021. godine šestorici Bošnjaka na ukupno 42 godine zatvora, zbog ilegalnog zatvaranja, svirepog mučenja i ubistvava Srba u koncentracionom logoru Silos. Kako rok za naplatu odšete proizašle zbog ilegalnog zatvaranja ističemo 10. juna 2024. Mi smo pokrenuli akciju podizanja tužbe – rekao je Šuvajlo za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, potencijalni tužioci, koji imaju više od 1.000 dana ilegalnog zadržavanja odlučni su ići do kraja.

On je naveo da su Srbi u Silosu odležali više od 500 godina robije, a o golgoti koju su prošli teško je govoriti jer svaki dan bio kao zadnji u životu.

– Srbi su tučeni i mučeni. Najmasovnija tuča je bila na Spasovdan 4. juna 1992. kada su pripadnici “Zulfikar” jedinice uz odobrenje muslimanskih vlasti i organizatora, Envera Dupovca, ušli u ćelije i izvršili masovno prebijanje, gdje su Srbi ostajali bez zuba i rebara – ispričao je Šuvajlo.

Period 1992-1993. godina, kaže, karakteriše nesnosna patnja izazvana uskraćivanjem i najminimalnijih količina hrane.

Napomenuo je i da su prinudno radili na izgradnji vojnih i civilnih objekata, da su tri zime sjekli, rezali i cijepali ogrevno drvo koje je otpremano u Sarajevo.

Šuvajlo kaže da je većina logoraša uz pomoć “plaćenih viza” od strane arapskog svijeta napustila BiH i nastanila se u prekookeanskim zemljama Australije u SAD.

– U Australiju se naselilo oko 130 logoraša i njihovih porodica. Danas nas ima oko 90. U Sidneju smo osnovali i registrovali logoraško udruženje – naveo je Šuvajlo.

Prethodni članakAkcija SIPA na aerodromu u Sarajevu, uhapšen osumnjičeni za terorizam (VIDEO)
Naredni članakVučić o povećanju primanja, oružju, izborima, a dotakao se i Bjelogrlića