Postignut dogovor na sjeveru KiM, ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Nišu da su se obje strane dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada.

“KFOR će svoje snage postaviti na i prije same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dvije nedjelje. Od 4. oktobra uspostavlja se “stiker” režim naljepnica, prije konačnog rješenja koje je odloženo”, rekao je Vučić.

Kako kaže, radne grupa će biti ustanovljena i tražiće trajno rješenje za tablice na osnovu evrpskog standarda i prakse.

U smislu današnjih pregovora, kaže Vučić. konstatovana je zabrinutost koju je iskazala beogradska strana zbog ne implementacije briselskog sporazuma.

Vučić je rekao da ne može da govori ko je odigrao ključnu ulogu da se Priština ubijedi oko sporazuma postignutog u Briselu i da će o detaljima kako je došlo do toga, reći kada bude pisao memoare.

“Mada časni ljudi to ne rade”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje Tanjuga oko čega su se dvije strane najviše sporile i ko je odigrao ključnu ulogu da do dogovora dođe.

Na pitanje može li da kaže nešto više o dogovoru oko formiranja ZSO, Vučić je kazao da će ono biti na stolu i da o tome mora da se razgovara.

“Oni se pozivaju na tzv. odluku Ustavnog suda, ali mi ne razgovaramo o tome što oni nazivaju pravnim poretkom. Razgovori se vode da možemo da postižemo kompromisne sporazume”, rekao je Vučić.

On je kazao da će se narednih dana povodom sporazuma postignutog u Briselu vidjeti burne reakcije u Prištini.

“Videli ste juče tumačenje koje su demantovali i američka i evropska strana i hvala im na tome. Ja vam ovo kažem ne kao neko ko je vidovit, već zato što znam šta su oni očekivali, a šta su dobili. Kao što ja nikada neću biti srećan ni dobrim rezultatom oko KiM jer znam da ne postoji ništa što je posebno dobro”, rekao je Vučić.

On je kazao da ne može da laže građane da smo za šest meseci ili šest godina pobijedili jer onda ostaje pitanje šta ćemo za 16 godina.

“Život ne traje jedan dan, dolaze naša deca”, rekao je Vučić.

Prethodni članakEpilog napada na sudiju Sabriju Topalovića kod Jablanice: Uhapšen 21-godišnjak
Naredni članakOtvoren most Svilaj – poveznica sa EU