Otvoren most Svilaj – poveznica sa EU

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen svečano su danas otvorili most Svilaj na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku.

Nakon otvaranja mosta, na upotrebu će biti predat i novi granični prelaz Svilaj, čime se stvaraju preduslovi za međunarodni promet putnika.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Tegeltija je izrazio zadovoljstvo što svjedoči završetku projekta i zajedničkom uspjehu BiH i Hrvatske uz podršku EU.

– Ovaj projekat je važan ne samo za BiH i Hrvatsku, nego i za sve zemlje koje su oslonjene na Koridor 5C – istakao je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je istakao da je u most ugrađena želja za povezivanjem građana sa obje strane Save.

Plenković je istakao da je danas otvoren most koji spaja BiH i Hrvatsku, koji je još jedna poveznica između dvije zemlje i EU i BiH.

– Most simbolizuje vrijednosti koje nas povezuju, a to su međusobno uvažavanje i poštovanje i želja da se robe, usluge i ljudi kreću bez ograničenja. Danas moramo biti zadovoljni što je ovaj projekat zajednički realizovan uz podršku EU – rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je istakao da Hrvatska želi iskorititi ovu priliku za jačanje odnosa Hrvatske i BiH, poručivši da neće dizati žicu prema BiH.

Predsjednica Evropske komisije izrazila je zadovoljstvo što je danas u BiH i što prisustvuje otvaranju mosta koji će povezivati zapadni Balkan i Evropsku Uniju.

Istakla je da vidi evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana, te da želi da čuje glas BiH kada je riječ o putu ka EU.

Kada je riječ o ekonomskom oporavku regiona, ona je istakla da je EU uložila dodatna sredstava za hitan oporavak, te da su obezbijeđene 3,3 milijarde evra za podršku zapadnom Bllkanu.

– Moramo raditi na izgradnji zajedničke budućnosti, dugotrajnog oporavka. Јednako kao mi u EU, svi u BiH zaslužuju bolju, uspješniju budućnosti i na tome zajedno radimo – poručila je ona.

Otvaranju mosta prethodio je sastanak Tegeltije i Plenkovića.

Prekogranični most Svilaj dio je dionice Koridora 5C čiju je izgradnju finansirala Evropska unija sa 24,5 miliona evra, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona evra.

Podsjećamo, predstavnici Srba u Posavskom kantonu pripremaju zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva graničnog prelaza Svilaj jer, tvrde, imaju za to uporište u knjigama.

Prethodni članakPostignut dogovor na sjeveru KiM, ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka
Naredni članakUrsula von der Leyen se sastala sa članovima Predsjedništva BiH