Vučić na Generalnoj skupštini UN “Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, vodimo fer i odgovornu politiku” (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Njujorku da Srbija još neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji iako na tome zapadni lideri i dalje insistiraju i, kako je rekao, ne propuštaju priliku da mu drže pridike zbog čega bi to Srbija morala da uradi.

Vučić je novinarima u Njujorku, gdje predstavlja Srbiju na Generalnoj skupštini UN, izjavio da mu predstoji sastanak na kojem će mu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i ostali zvaničnici EU držati pridike o potrebi da se Srbija pridruži zemljama koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji.

– Saslušaću ih i ponoviti da Srbiju vodim ja i da kao njen predsjednik sa tim još nisam saglasan. Kada budem shvatio da više ne možemo, više nećemo (voditi takvu politiku). Ali, već godinu i sedam meseci mi vodimo takvu politiku, koja je fer i odgovorna, jer znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama. Što bismo mi onda u tim stvarima učestvovali – rekao je Vučić.

 

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je ukazao da je predsjednik SAD Džozef Bajden u svom današnjem govoru na Generalnoj skupštini UN istakao da je najvažniji princip teritorijalni integritet, da je na drugom mjestu suverenitet, a da su ljudska prava tek na trećem mjestu.

– Ja ću i njega i (ministra spoljnih poslova Njemačke) Analenu Berbok, koja je to takođe isticala, podsetiti da SAD i Njemačka ne stoje uvijek uz Povelju UN i da to, prije svega, nisu činile 1999. godine, kada je 19 najjačih država tuklo jednu slabašnu zemlju na Balkanu, ali i i dalje ne poštuju principe i dokumenta UN, uključujući i Rezoluciju 1244 – naglasio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje zašto je EU promijenila svoj raniji stav da je za propast posljednje runde dijaloga u Briselu odgovoran premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i da se sada pominju “dvije strane”, Vučić je rekao da nije došlo do poistovjećivanja odgovornosti Beograda i Prištine, iako je to tražilo devet zemalja.

– To su zemlje koje su priznale (samoproglašenu) nezavisnost Kosova i one su tražile da EU uravnoteži stav. Riječ je o državama koje nas smatraju krivim zato što uopšte postoji problem Kosova – rekao je Vučić.

Govoreći o dosadašnjem toku Generalne skupštine UN, Vučić je ukazao da je zanimljivo da je predsjednik Brazila Lula da Silva nakon svog nastupa dobio veći apluz nego Bajden po završetku svog govora.

– To se do sada nije dešavalo. Ne govorim to zato što to nekome posebno znači osim da se vidi mala promjena raspoloženja kod afričkih i azijskih zemalja, kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje – rekao je Vučić.

On je istakao da je tokom boravka u Njujorku imao veoma važne sastanke sa brojnim liderima, počev od njemačkog kancelara Olafa Šolca, preko predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, sa kojim razgovarao o regionalnim i svim drugim važnim pitanjima, do predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, navodeći da je sa njim imao dug i odgovoran razgovor.

Vučić je najavio da ga čekaju i drugi važni susreti poput sastanka sa liderima zemalja zapadnog Balkana i razgovor sa potpredsjednikom Kine Han Žengom.

– Za nas je to izuzetno važan razgovor, jer uskoro idemo u Kinu i očekujemo da potpišemo ugovor o slobodnoj trgovini. To drastično mijenja naše odnose, jer imamo mnogo ugovora o projektima sa njima da potpišemo – naglasio je Vučić.

Prethodni članakKAKO JE “UMRO” KADIROV Sumnja se da je lider Čečenije u komi ili već mrtav
Naredni članakČetiri povratničke porodice zbog straha napustile Tumare