KAKO JE “UMRO” KADIROV Sumnja se da je lider Čečenije u komi ili već mrtav

epa10639091 Chechen leader Ramzan Kadyrov attends a meeting of the Council on Interethnic Relations chaired by President Vladimir Putin in Pyatigorsk, Stavropol Krai region, Russia 19 May 2023. EPA-EFE/TATIANA BARYBINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Sve je više spekulacija u javnosti oko zdravstvenog stanja Ramzana Kadirova, usred izvještaja da je lider Čečenije teško bolestan ili čak mrtav, dok stručnjaci kažu da bi dugotrajne zabrinutosti o njegovom zdravlju mogle da utiču na stabilnost njegove – a time i kontrole ruskog predsjednika Vladimira Putina – u republici.

Kadirov je umro”, napisao je na Telegramu u nedjelju čečenski aktivista Abubakar Jangulbajev, bez iznošenja više detalja.

Telegram kanal na ruskom jeziku sa preko 224.000 pratilaca izvijestio je tog dana da je Kadirov umro tokom vikenda, dok je jedan ukrajinski medij prenio da je on umro u subotu uveče.

Glasine o zdravlju Kadirova dobile su na zamahu prošle nedjelje, kad je portparol ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov rekao da je čečenski lider bolestan “već dugo vremena” i da ima “sistemske zdravstvene probleme”.

Umro u bolnici u Moskvi

Jedan Ukrajinski portal je prenio da je Kadirov pao u komu i da je prebačen u Moskvu radi liječenja. U ponedjeljak je navedeno da je mu je transplantovan bubreg i da je bio u kritičnom stanju, dok su se na društvenim mrežama pojavile nepotvrđene informacije da je Kadirov preminuo noću u Centralnoj kliničkoj bolnici Uprave predsjednika Ruske Federacije.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko prenio je izvještaj ruskih Telegram kanala da su vozila sa čečenskim registracijama ulazila u Centralnu kliničku bolnicu u Moskvi, gdje je Kadirov navodno na pregledu/liječenju.

Kazahstanski novinar Azamat Matianov je u martu rekao da je čečenski lider u veoma lošem fizičkom stanju, najvjerovatnije zbog problema sa bubrezima. On je tada izvijestio da je Kadirov doveo poznatog nefrologa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Jasina Ibrahima el-Šahata u Grozni radi liječenja.

Moguće je da je Kadirov zbog bolesti propustio Putinovo godišnje obraćanje Saveznoj skupštini 21. februara – prema nekim izvještajima, to vrijeme je bio u Emiratima na liječenju.

“Kadirov u komi”

Jusov je u petak rekao da se zdravlje čečenskog lidera značajno pogoršalo.

– Informacija je potvrđena iz različitih izvora u medicinskim i političkim krugovima. Ne radi se o povredama. Ostale pojedinosti treba dodatno razjasniti. On je bolestan već duže vrijeme, a govorimo o sistemskim zdravstvenim problemima. Ali, u ozbiljnom je stanju proteklih nekoliko dana – rekao je Jusov.

Čečenski lider je na video snimcima od početka godine djelovao natečeno i teško je držao otvorene oči. Kadirov je za naglo pogoršanje svog zdravlja navodno okrivio svog ličnog ljekara i bivšeg potpredsjednika vlade Elčana Sulejmanova, vjerujući da ga je otrovao injekcijama.

 

Prema izvorima iz obično dobro obaviještenog ruskog Telegram kanala “VChK-OGPU”, ljekar nije viđen od oktobra prošle godine. Pričalo se da je otpušten sa mjesta potpredsjednika vlade i da je potom nestao bez traga. Sulejmanov je nestao sa društvenih mreža na kojima je ranije bio aktivan.

“Ljekara ga živog sahranio”

Manje od nedjelju dana prije nego što je navodno pao u komu, Kadirov je optužen da je svog ljekara ubio zbog navodnog pokušaja trovanja.

“Čak se priča da je živ zakopan”, objavio je kanal “VChK-OGPU” 10. septembra.

Geraščenko je ukazao da je ljekar bio izvanredna ličnost u Kadirovljevom okruženju – Lezgin, a ne Čečen i da je imao impresivan profesionalni dosije.

– Njegov iznenadni nestanak i misteriozna smrt otvaraju mnoga pitanja – rekao je Geraščenko.

Snimak večernje šetnje

Uprkos takvim izvještajima, nije jasno u kakvom je stanju Kadirov. On se pojavio na snimku koji je na društvenim mrežama objavio njegov pomoćnik Umar Daudov, na kojem se vidi kako Kadirov navodno šeta sa porodicom usred glasina o njegovoj bolesti ili smrti.

– Večernja šetnja je bila odličan završetak večere sa porodicom. Iskoristite ove srećne trenutke, prijatelji. Nađite vremena i posvetite više pažnje svojoj porodici. Odmorite se od gužve i ugodite sebi i njima – prenio je Daudov navodne riječi Kadirova.

 

U međuvremenu je popularni, anonimni čečenski kanal na Telegramu, “1ADAT” rekao da ne može da potvrdi da je Kadirov hospitalizovan.

– Pratimo situaciju, ali još ne možemo sve ovo da potvrdimo i u ovoj fazi to su za nas glasine – naveli su.

Kremlj bez informacija

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da Kremlj nema informacije o mogućoj bolesti Kadirova.

– Nemamo nikakve informacije. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može da daje informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Dakle, nemamo šta da kažemo ovdje – rekao je Peskov.

On je demantovao izvještaje da je Kadirov navodno u nedjelju odletio u Moskvu da bi se eventualno sastao sa Putinom.

Vladimir Putin i Ramzan Kadirov
FOTO: ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLI/EPA

– Nije bilo nikakvih sastanaka sa Putinom – rekao je on.

“Ovo bi moglo da utiče na Putinovu stabilnost u Čečeniji”

U međuvremenu je Institut za proučavanje rata (ISW) objavio da dugotrajna zabrinutost za zdravlje Kadirova u ruskom informacionom prostoru naglašava zavisnost Putina od Kadirova za nastavak stabilnosti u Čečeniji.

– Destabilizacija Kadirovljeve vlasti u Čečeniji bila bi veliki udarac Putinovom režimu, djelimično zbog toga koliko je uspostavljanje stabilnosti u Čečeniji kroz brutalni i krvavi rat bilo centralno za Putinovu ranu popularnost u Rusiji – naveo je ISW u nedjelju.

– Kadirov i drugi ruski zvaničnici su možda zabrinuti oko toga da će stalne glasine o njegovom zdravlju uticati na dugoročnu stabilnost njegove – a time i Putinove – kontrole nad Čečenijom – dodali su iz ISW.

Zdravstveno stanje Kadirova izazvalo je ne samo zabrinutost već i spekulacije o njegovom nasljedniku, posebno ako on ne uspije da se oporavi od navodne bolesti. Neki stručnjaci tvrde da bi Rusija mogla da pokuša da održi stabilnost u regionu imenovanjem kredibilnog nasljednika, dok drugi strahuju da bi situacija mogla da dovede do povećanja tenzija i nestabilnosti.

Lojalni saveznik Putina, Kadirov je gvozdenom pesnicom vladao pretežno muslimanskom južnom ruskom republikom Čečenijom od 2007. godine, suočavajući se sa optužbama međunarodnih grupa za kršenje ljudskih prava i represiju. Njegove jedinice igrale su ključnu ulogu u ratu u Ukrajini, iako je Kadirov često kritikovao ponašanje Rusije u sukobu, ne pominjući direktno Putina.

Ostaje da se vidi kako će se razvijati događaji i kakve će posljedice imati “koma ili smrt” čečenskog lidera u regionu i odnosima sa Rusijom.

Prethodni članakTrebinje: Koncert u čast 75 godina Ansambla Kolo
Naredni članakVučić na Generalnoj skupštini UN “Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, vodimo fer i odgovornu politiku” (FOTO)