Vučić i Kurti u Briselu, odvojeni sastanci sa evropskim zvaničnicima

European Union flags fly outside the headquarters of the European Commission in Brussels on March 11, 2021. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti idu u Brisel, gdje će na odvojenim sastancima razgovarati sa evropskim zvaničnicima koji posreduju u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema najavama iz Brisela, danas neće biti dijaloga Beograda i Prištine, već će se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti odvojeno sastati sa evropskim zvaničnicima.

Predviđeno je da Vučić i Kurti razgovaraju sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zvaničnicima iz Njemačke, Francuske i Italije.

Uoči odlaska u Brisel, Vučić je za RTS rekao da je velika petorka bila u Beogradu i da smo spremni da razgovaramo. Kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju, neće biti lako, nema lijepog sastanka u Briselu, naglasio je Vučić.

Komentarišući poruku iz Prištine da su prihvatili evropski prijedlog, Vučić ukazuje da su to prihvatili kao bazu, ali da su “trikovi u detaljima”.

Rekli su da ZSO nije tema, ako to nije tema – ne znam šta je, rekao je Vučić.

Portparol Evropske unije Peter Stano saopštio je da je planirano da sastanci počnu u 14 časova.

Nije poznato kojim će sastankom početi današnji razgovori u Briselu.

Prethodni članakDodik: Početkom novembra posjeta Rusiji
Naredni članakTrideset godina od zločina nad Srbima na Kazanima