Lajčak: Beograd i Priština da u potpunosti primijene sporazume bez uslova i odlaganja

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je, pred sastanak na visokom nivou u Briselu 14. septembra, objema stranama poručio da svi sporazumi u dijalogu ostaju važeći i obavezujući i da ih je potrebno u potpunosti primeniti bez ikakvih uslova i odlaganja.

Lajčak je naveo da je tokom razgovora sa objema stranama tokom protekle nedjelje izrazio zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova i Metohije.

Podsetio je da se sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u okviru Bledskog strateškog foruma, a da je potom otputovao u Beograd gdje je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sa Kurtijem je, kako je napisao na društvenim mrežama, razgovarao o pripremama za naredni sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga sa fokusom na normalizaciju odnosa i implementaciju izjave EU od 3. juna.

Dodao je da je sa Vučićem detaljno razgovarao o nastojanjima da se smanje tenzije i održe novi lokalni izbori na severu KiM, kao i o primjeni svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

– Naša diskusija će se nastaviti i spremamo se za sastanak lidera u Briselu 14. septembra – naveo je Lajčak.

Govoreći o Bledskom strateškom forumu, Lajčak je podsetio da se tradicionalni panel Zapadnog Balkana fokusirao na pitanje da li je EU spremna za proširenje.

– Naglasio sam da je EU spremna za Zapadni Balkan, ali da region treba da uradi svoj dio posla – naveo je Lajčak, sumirajući prošlu radnu nedjelju.

Prethodni članakDanas u Hercegovini predstavljanje javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku mehanizacije
Naredni članakSrbija poklekla u finalu: Turska je šampion Evrope u odbojci (FOTO)