Vučić: Bošnjaci nemaju saglasnost za ono što rade unutar BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Bošnjaci nemaju saglasnost unutar BiH o rezoluciji o Srebrenici, kao i o glasanju u Komitetu ministara Savjeta Evrope o članstvu Kosova, što dovodi do podjela u BiH.

– Nije postignuta saglasnost ni za rezoluciju o Srebrenici pa šta ih briga. Pošto je, pretpostavljam, bošnjački predstavnik u Savjetu Evrope, oni će ionako da glasaju kako njima padne na pamet i briga ih – rekao je Vučić.

On je ukazao da ne postoji vlasništvo BiH nad dokumentom koji je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija predao u UN.

– Nije ni pitao, naravno. Oni nemaju saglasnost unutar BiH. To znači podjele u samoj BiH – rekao je Vučić za RTS.

Vulić je istakao da se rezolucijom o Srebrenici otvara Pandorina kutija iz koje će izaći samo problemi i dodatne podjele u svijetu.

– Dan poslije toga će Rusi podnijeti zahtjev za rezoluciju kojom će se osuditi njemački genocid nad ruskim i sovjetskim narodom. I mi ćemo za to što su Nijemci uradili, i za to što su Hrvati uradili, i mnogi drugi – rekao je Vučić.

On je ponovio da je suština inicijative za donošenje rezolucije o Srebrenici kolektivna osuda srpskog naroda i dodatni pritisak na jednu suverenu zemlju koja ima svoje institucije i nije samo faks mašina koja potpisuje sve što joj je naređeno.

Vučić je najavio da će se sutra u Njujorku sastati sa predstavnikom Kine od koje očekuje snažnu podršku i sa najmanje 30 predstavnika pacifičkih zemalja, gdje, kako je rekao, Srbija nema dobru poziciju zbog propusta iz prošlosti.

– Ponosan sam kako se borimo danas. Borimo se do krajnjih fizičkih granica. Nemamo veću svetinju od Srbije, a nju branimo – zaključio je Vučić.

Prethodni članakDodik: Američki izvještaj obiluje neistinama
Naredni članakPrijava protiv Lagumdžije prvi korak, drugi – inicijativa za smjenu