Dodik: Američki izvještaj obiluje neistinama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je BiH nazadovala u prošloj godini isključivo zbog destruktivnih aktivnosti američkog ambasadora, koji, kako kaže, nije birao sredstva da sruši dogovor predstavnika konstitutivnih naroda i sva domaća rješenja.

Dodik je rekao da je Republika Srpska uradila sve da sačuva Dejtonski sporazum i konstantno upozoravala na jednostrane aktivnosti muslimana u BiH koje su dovele do novih tenzija i zastoja na evropskom putu.

– Uradili smo sve da do toga ne dođe, insistirajući na dijalogu i dogovoru, ali oni su izabrali da rade protiv Republike Srpske i protiv Srba umjesto da sarađuju s nama – naveo je predsjednik Srpske u objavi na društvenim mrežama.

On je istakao da izvještaj Stejt departmenta obiluje neistinama i da “svi napadi na Republiku Srpsku služe samo da bi se pokrio haos koji je nastao zbog sumnjivih radnji koruptivnog ambasadora kojeg su poslali u BiH”.

Dodik kaže da je aktuelna američka administracija, kao i svi predstavnici koji su boravili na ovom prostoru, pokazala da ne razumije prilike i odnose u BiH i da je njihov odnos prema srpskom narodu neprijateljski.

– Kroz njihovog potrčka, kojem su svojom podrškom dali dozvolu da radi šta hoće, pretvorili su BiH u koloniju, rušeći u potpunosti njen suverenitet. U BiH jedan čovjek, bez ikakvog prava, a i bez papira koji bi potvrdio njegov status u BiH, mijenja zakone, odlučuje umjesto legitimno izabranih predstavnika i vratio je sve nas u srednji vijek – naveo je Dodik.

On je naglasio da je BiH predmet podsmijeha, šok i nevjerica za one koji žive u 21. vijeku da je iznad parlamenta odluka jednog čovjeka koji se lažno predstavlja.

– To ne piše u američkim izvještajima, a trebalo bi, jer je taj čovjek napravio haos zajedno s lažnim /američkim mbasadorom u BiH Majklom/ Marfijem i spriječio BiH da izađe iz stanja permanentne krize – naveo je Dodik.

On je istakao da su ti ljudi srušili evropski put i svaki dogovor u BiH i da svojim sumnjivim radnjama destabilizuju region.

– Ako je američki izvještaj trebalo da posluži da nas ubijedi ili upozori da treba da prihvatamo da neki neimenovani stranac mijenja naše zakone kako on poželi ili kako mu odgovara, da ponižava narode koji ovdje žive, institucije, da čak i zarezom mijenja svoje odluke svakodnevno, onda nas stvarno smatraju velikim budalama – rekao je Dodik.

On je poručio da u Republici Srpskoj živi ponosan, slobodan narod, koji zna da čita i piše.

– Imamo i dobre pravnike, ljude koji dobro razumiju šta se ovdje radi, ali i mi politički predstavnici Srba to dobro razumijemo i zato koristimo i koristićemo sva pravna i politička sredstva da se obračunamo s takvim hohštaplerima – poručio je predsjednik Srpske.

 

Prethodni članakAutofagija ili dijeta: Šta je pokazala najnovija naučna studija
Naredni članakVučić: Bošnjaci nemaju saglasnost za ono što rade unutar BiH