Vranješ: Za šest mjeseci u Gazi stradalo više djece nego što je bilo žrtava u Srebrenici

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je rezolucija o Srebrenici, čije de usvajanje priprema u Generalnoj skupštini UN, predstava za publiku u islamskom svijetu koja bi trebala da skrene globalnu pažnju sa činjenice da je za šest mjeseci u Gazi nastradalo više djece ispod 14 godina nego što je bilo ukupno bošnjačkih žrtava u Srebrenici za vrijeme građanskog rata u BiH.

Vranješ je naglasio da međunarodni kosponzori, koji se kunu u suverenitet dejtonske BiH, znaju da rezolucija o Srebrenici nema podršku Predsjedništva BiH kao jedine institucije zadužene za spoljnu politiku BiH, ali da im to nije prepreka u njihovim namjerama da pokažu islamskom svijetu svoje poštovanje prema muslimanskim žrtvama od prije skoro tri decenije, dok im ove novije nisu bitne.

– Kada pogledamo ko su sve inicijatori i kreatori teksta buduće rezolucije o Srebrenici, primjetno je da jedino BiH među njima nema formulisan stav o tome. Svi šefovi misija država članica UN koje podržavaju nacrt rezolucije imaju zvaničnu instrukciju iz svojih centrala da glasaju za ovu rezoluciju, izuzev /ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka/ Lagumdžije iz BiH – istakao je Vranješ.

Prema njegovim riječima, Lagumdžija nema zvanično odobrenje Predsjedništva BiH, ali uz pristanak bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića saučestvuje u jednoj velikoj međunarodnoj farsi.

– U vrijeme ključanja na Bliskom istoku uz ogromne civilne žrtve među muslimanskim svijetom, država koja je jedina u istoriji civilizacije počinila genocid sa velikim G, dakle Njemačka, uz pomoć potpuno nebitne Ruande, a na zahtjev njihovih anglošefova, iz naftalina vadi tragični događaj u Srebrenici – naglasio je Vranješ.

On je naglasio da tragična činjenica na Bliskom istoku neće biti obuhvaćena nekom rezolucijom u UN, jer za kolektivni Zapad to nije relevantno, ali bi usvajanjem rezolucije o Srebrenici pokazali cijelom svijetu da oni ipak kao kolektivni Zapad nisu islamofobi, nego naprotiv, veoma empatični prijatelji balkanskih muslimana.

– Predstavnici političkog Sarajeva nemaju moralnih dilema da postanu marionete u ovoj predstavi napravljenoj za publiku u islamskom svijetu. Naprotiv, rado su prihvatili da još jednom zaigraju ulogu žrtve za potrebe SAD – zaključio je Vranješ.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

Prethodni članakDodik stigao u Sud BiH
Naredni članakHrvati biraju Sabor; Plenković prekršio izbornu tišinu?