“Vojska povratila kontrolu nad granicom Izraela i Pojasa Gaze”

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari kaže da je vojska povratila kontrolu nad granicom Izraela i Pojasa Gaze, pošto je Hamas digao u vazduh dijelove granične ograde tokom napada u subotu.

“U posljednjem danu nijedan terorista nije ušao preko ograde”, rekao je Hagari novinarima.

Inženjerijske jedinicie rade na miniranju područja u blizini rupa u ogradi, kaže Hagari.

IDF procijenjuje da se na izraelskoj teritoriji još uvijek krije mali broj pripadnika Hamasa.

Izraelski ministar odbrane Јoav Galan naredio je “potpunu opsadu” Pojasa Gaze nakon što je toj palestinskoj enklavi prekinuto snabdijevanje vodom.

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pokrenule masivne vazdušne napade na priobalni dio grada Gaze, gađajući desetine lokacija.

Iz vojske navode da je završena evakuacija civilnog stanovništva iz gradova uz samu liniju razgraničenja sa Pojasom Gaze.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je američkom predsjedniku DŽou Bajdenu da nema drugog izbora osim da pokrene kopnenu operaciju protiv Hamasa u Gazi.

“Moramo da uđemo. Ne možemo sada da pregovaramo”, rekao je Netanjahu Bajdenu.

Hamas prijeti da će početi da ubija taoce kao odgovor na izraelske napade u Gazi koji su, kako navode iz te militantne grupe, izvedeni bez upozorenja.

Sa druge strane, visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk istakao je ta organizacija otvorena za razgovore o mogućem primirju sa Izraelom, pošto je “ostvarila svoje ciljeve”.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je UN da hitno intervenišu kako bi spriječili nastanak humanitarne katastrofe zbog, kako je rekao, “izraelske agresije u Gazi“.

Prethodni članakPreporuka državljanima BiH da ne putuju u Izrael i Palestinu
Naredni članakVatrena stihija guta pogone fabrike u Gradačcu (VIDEO)