VLADIKA DIMITRIJE U MOSTARU SLUŽIO BOŽIĆNU LITURGIJU I PRELOMIO ČESNICU S VJERNICIMA

MOSTAR – Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutros jutrenje i svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi u Mostaru, a nakon liturgije tradicionalno je s vjernicima prelomio česnicu.

Vladika Dimitrije u svojoj besjedi blagoslovio je vjernike čestitajući Božić riječima – Mir Božiji, Hristos se rodi poručujući da u svoja srca puste Gospoda, jer će tako zavoljeti cijeli svijet.

”Neka ste blagosloveni u ovoj noći, neka nas Hristos bogomladenac ozari, osvijetli, utješi, oraspoloži i da nam svoju ljubav od koje nema veće”, poručio je vladika.

Govoreći i prazniku Rođenja Hristovog, vladika je kazao da nema veće ljubavi od ljubavi Gospoda prema ljudima. ”Neka bi dao Bog da se u našim dušama, u našim srcima, u našim domovima, među prijateljima i svima koji nas okružuju,  Hristos zacari. Neka bi nas blagoslovio, neka bi oposredovao sve naše odnose, prvo sa samim sobom, sa našim srcem, sa našom dušom, sa našim osjećanjima, sa našom savješću, sa svime našim, da Jevanđelje prožme naše biće i da mi oposredujemo odnos sa samim sobom kroz Hrista, a onda taj naš odnos prebobraženi, neka bi dao Bog da prožme odnose sa drugim ljudima, drugim narodima i svima koji nas okružuju. Da Hristos bude naš posrednik kako prilazimo ljudima, Bogu prije svega. Neka Hristos bude način našeg odnosa jednih prema drugima i onda će biti kako valja i među nama samima i u našem srcu i biće mir Božiji i među svim ljudima”, rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

Vladika je proučio da se uvijek treba uzdati u Boga i da će nas izbaviti.

”Ovdje u Mostaru mnogo su pravoslavni postradala, ali mi se ovdje uzdamo u Boga i u njegovu utjehu i blagodat. I da Bog i blagoslov i blagodat ako ima kome. Ako budemo ljudi Bog će pomoći. Tako i nas On uvijek izbavlja, uvijek nam dolazi, predusreće nas ljubav Božija ako je čisto srce”, kazao je vladika Dimitrije.

Vjernicima je poručio da da sav svoj pogled uprave i traže carstvo Božije, da treže Gospoda. ”Da On osvjetli naše srce, da on promjeni naš razum, naš um, naša osjećanja, našu volju, da nam da sve novo, da nas iznova stvori, to može Bog i da nam da vječnu perspektivu. Božja ljubav nema kraja. Važno je srca čistiti i kajati se. To je najveće dostojanstvo čovječje. Neka bi Bog dao da ljubav pokazujemo prvo prema Bogu, a onda će se Njegovom blagodaću ta ljubav rasprostraniti na sve naše bližnje, te ćemo zavoljeti čitav svijet i sve narode i sve će nam biti blagosloveno”, naglasio je vladika Dimitrije.

Liturgiji u Staroj crkvi prisustvovali su i predstavnici Katoličke crkve.

Vjernici su nakon liturgije i lomljenja česnice zajedno proslavili Božić u gostoprimci Stare crkve, a Mostarac Milan Knežević bo je najsretnije ruke, jer je baš u njegove ruke dospio komad česnice u kojoj se nalazio novac.

Po starom vjerovanju onaj ko na Božić pronađe novac u česnici, imaće dobitke cijele godine.

Božićne liturgije služene su u ponoć u Manastiru Žitomislić, te u crkvama u Blagaju i Bijelom polju.

 

 

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.

Prethodni članakBADNJE VEČE PROSLAVLJENO U NEVESINJU
Naredni članakŠirom Srpske služene božićne liturgije: Srpski narod utemeljen na vjeri (FOTO)