Širom Srpske služene božićne liturgije: Srpski narod utemeljen na vjeri (FOTO)

U hramovima širom Republike Srpske održane su božićne liturgije i pročitane božićne poslanice.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem služio je u ponoć Božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci i poručio brojnim vjernicima da se treba moliti da tamo gdje se vode ratovi što prije zavlada mir, jer je to pretpostavka za svaki ljudski život.

– Zato se danas najviše sjećamo onih koji na pravdi stradaju tamo gdje se vode ratovi i molimo se da car mira blagoslovi da tamo što prije zavlada mir kako bi svi ljudi uživali u blagodeti mira, jer je to pretpostavka za svaki normalan ljudski život – rekao je vladika Јefrem u besjedi.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Bijeljini, poručivši da je srpski narod utemeljen na vjeri i treba da bude ponosan na svoju tradiciju i običaje.

– Cijela Ukrajina je promijenila kalendar, a onda će odmah uz to promijenti i vjeru. Mi Srbi smo postojani, nećemo mijenjati ništa što je iz naše tradicije i što naše pravoslavlje govori – rekao je vladika Fotije.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

U svim pravoslavnim hramovima na području dobojske regije jutros je molitvom dočekan Božić. Uz prisustvo mnogobrojnih vjernika, u pet časova počela je liturgija i u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Vjernici su došli da se pomole Bogu i pričeste, označavajući tako kraj šestonedjeljnog posta koji je prethodio ovom velikom prazniku.

Božićne liturgije jutros su služene u punim crkvama na području Srebrenice i Bratunca kao i u manastirima Svete Trojice u Sasama i Pokrova Presvete Bogorodice u Karnu u srebreničkoj opštini.

Od pet srpskih crkava u bratunačkoj opštini, liturgije su služene u crkvama Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, Svetog Petra i Pavla u Kravici i Svetog Tome u Fakovićima.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu jutros je služena Božićna liturgija i pročitana Poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog i episkopa Srpske pravoslavne crkve koja se tradicionalno upućuje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

U pravoslavnim hramovima na području Šamca služene su liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića u prisustvu velikog broja vjerniku koji su ispunili i crkvene porte.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Tri zlatnika, dar opštine Šamac, u česnici koja je nakon liturgije povodom Božića podijeljena vjernicima u crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija, pronašli su osmogodišnji Nemanja Pašlić, šestogodišnji Aleksej Blagojević i četrdestogodišnja Stanka Kojić.

U obnovljenom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Velikoj Sočanici u Derventi brojni vjernici dočekali su najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Božićnim urancima i svetim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima na području Prnjavora počelo je obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Protojerej stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski i starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, rekao je u obraćanju vjernicima da živjeti po Hristovom jevanđelju znači voljeti sve ljude, činiti dobro svima, radovati se sa svima i u svemu, osim u grijehu, znači vjerovati, nadati se dobru, učestvovati u Božijem stvaralaštvu.

Nakon što su završeni unutrašnji radovi i vraćen crkveni inventar, bogosluženje je održano na Badnji dan uz tradicionalno nalaganje badnjaka, a veoma svečano bilo je i na jutrošnjem uranku.

Božićna liturgija služena je i u Bosanskom Petrovcu. Služio ju je vladika bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

FOTO: RTRS

FOTO: RTRS

Mnogobrojni vjernici u Hercegovini prisustvovali su božićnim liturgijama koje su služene u ponoć ili u ranim jutarnjim časovima u pravoslavnim hramovima.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

U Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju ponoćnu božićnu liturgiju služilo je sveštenstvo tog hrama u prisustvu brojnih vjernika, koji su pristupili svetom pričešću nakon višesedmičnog Božićnog posta.

Prethodni članakVLADIKA DIMITRIJE U MOSTARU SLUŽIO BOŽIĆNU LITURGIJU I PRELOMIO ČESNICU S VJERNICIMA
Naredni članakPatrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji: Da se Hristos useli u srca svih nas (VIDEO)