Vladika Dimitrije: Čast je pokloniti se braniocima Nevesinja

Vladika zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije rekao je, nakon svete arhijerejske liturgije u Nevesinju, da je zahvalan Bogu što se može pokloniti onima koji su branili i odbranili Nevesinje gdje se  danas obilježava Mitrovdan –Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i dan sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju.

Vladika Dimitrije je rekao da Bog nije došao da nas popravi već da nam da potpuno novi život, ljubav i svjetlost.

„Hristov čovjek treba da živi po Jevanđelju. To je tajna ličnosti i naših branilaca koji nisu živjeli za sebe niti su razmišljali o sebi niti se domišljali kada su život trebali dati za svoje bližnje nego su ga položili. Tako su živjeli i svi sveti i Sveti Dimitrije i Sveti Vasilije“, rekao je vladika Dimitrije.

Vladika je pozdravio djecu iz Nikšića, njih preko 100 koji su došli na slavu u Nevesinje i poželio svim Nevesinjcima i Hercegovcima srećnu slavu.

U ime vladike Metodija prisutne je pozdravio sveštenik iz Nikšića o.Miajlo Backović rekao je da je na svijetu mnogo ljepših gradova, ali da je Nevesinje mjesto gdje iznova Srbi stradaju i grad prave istinske ljubavi Božije.

„Ovo je grad ljubavi Božije. Kroz stradanje i raspeće vi ste sastradavali Hristu i kroz njegovu smrt vaskrsli u današnju Republiku Srpsku. Nama iz Crne Gore nemamo osjećaj da prelazimo granicu. Granice postavljaju političari i one su u glavama ljudi, ali granice su promjenjive, ali ljubav naroda Crne Gore i Hercegovine, istog jednog srpskog naroda nemaju. Te granice u našim srcima ne postoje“, poručio je o. Backović.

Prethodno je u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju služena sveta arhijerejska liturgija koju je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom.

Obilježavanju Mitrovdana u Nevesinju prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Ilija Tamindžija, konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić i mnogi drugi.

Danas će i kod Spomenika slobode biti služen pomen, a delegacije će položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima. Vijenac će biti položen i kod Spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću. Potom je predviđen obilazak Spomen sobe.

Danas će biti održana i svečana Mitrovdanska akademija u Domu kulture ”Nebojša Glogovac”.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Živote u odbrani Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, te jedna jedinica iz Bileće.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.k

Prethodni članakAgencija za sigurnost hrane: U BiH nisu zabilježeni slučajevi trovanja bezalkoholnim pićima
Naredni članakČuvajući Republiku Srpsku vraćamo dug prema našoj poginuloj braći