Čuvajući Republiku Srpsku vraćamo dug prema našoj poginuloj braći

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić čestitao je svim boračkim organizacijama u Republici Srpskoj, ali i svim Nevesinjcima krsnu slavu Mitrovdan.

Egić se prisjetio poginulih branilaca iz Nevesinja i svih koji su položili živote za Republiku Srpsku.

„Sjetimo se svih onih koji su bili najhrabriji među nama i  koji su kroz istoriju i u odbrambeno oslobodilačkom ratu bili spremni da slijede  primjer Svetog Dimitrija i primjer Cara Lazara i da se žrtvuju za bližnje svoje i svoj život poklone za  vjeru i Krst časni“, rekao je Egić.

Poželio je svima da imaju zdravlja kako bi sačuvali Republiku Srpsku i vratili dug prema „poginuloj braći“.

„Pomolimo se da ovaj vijek u kome živimo bude vijek mira za srpski narod za razliku od prošlog vijeka koji je bio vijek stradanja za srpski narod i vijek ratova, junaštva i herojstva. Želim da ovaj vijek bude vijek prosperiteta  za srpski narod i da se Srpska uzdiže“, poručio je Egić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić čestitao je krsnu slavu Boračkoj organizaciji Srpske.

„Posao još nije završen. Moramo čuvati Republiku Srpsku. Danas možda i više nego prije tridesetak godina sa puškom“, rekao je Ostojić.

Prethodno je u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju služena sveta arhijerejska liturgija koju je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom.

Obilježavanju Mitrovdana u Nevesinju prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Ilija Tamindžija, konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić i mnogi drugi.

Danas će i kod Spomenika slobode biti služen pomen, a delegacije će položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima. Vijenac će biti položen i kod Spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću. Potom je predviđen obilazak Spomen sobe.

Danas će biti održana i svečana Mitrovdanska akademija u Domu kulture ”Nebojša Glogovac”.

Prva Mitrovdanska bitka je jedna od najvećih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta brojnijeg neprijatelja.

Pripadnici Nevesinjske brigade sukobili su se sa 15.000 pripadnika Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koji su, praćeni jakom artiljerijom, krenuli na Nevesinje radi spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na tadašnju jugoslovensku granicu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginuo je 41 borac Vojske Republike Srpske i jedan civil, dok je oko 100 boraca lakše i teže ranjeno.

U drugoj Mitrovdanskoj bici 1994. godine poginulo je 26 pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih su četvorica ubijena nakon zarobljavanja, dok je 68 boraca ranjeno.

Živote u odbrani Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve, te jedna jedinica iz Bileće.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

Prethodni članakVladika Dimitrije: Čast je pokloniti se braniocima Nevesinja
Naredni članakMITROVDANSKIM BITKAMA ODBRANJENA REPUBLIKA SRPSKA